To spaghetti bolognese zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Pamiętaj o dodaniu tego składnika

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Spaghetti bolognese Źródło: Pexels / Ron Lach


Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni włoskiej. Połączenie mielonego mięsa, passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów, aromatycznych ziół oraz parmezanu to sprawdzony sposób na pyszny obiad lub kolację. Uwielbiam włoskie pasty w każdym wydaniu, jednak sos bolognese robię tylko w ten sposób i zawsze wychodzi doskonały.


Zapomnij o gotowych sosach do makaronu! Możesz samodzielnie przygotować wyjątkowo smaczny i aromatyczny sos bolognese, choćby o ile na co dzień nie przepadasz za gotowaniem. Pamiętaj, iż bardzo ważna jest jakość składników sosu bolognese. Często popełnianym błędem podczas robienia sosu bolognese jest smażenie mięsa na oleju rzepakowym. Do włoskich dań używaj przede wszystkim wysokiej jakości oliwy z oliwek.


Sos boloński z poniższego przepisu możesz wykorzystać nie tylko do makaronu spaghetti, makaronu tagliatelle i innych makaronów, ale także do lasagne i makaronowych zapiekanek. Świetnie smakuje również dodany do… pizzy. Ja do jego przygotowania wykorzystuję mielone mięso wołowe, ale opcjonalnie możesz wykorzystać mieloną wieprzowinę (np. szynki) lub pół na pół – wołowinę z wieprzowiną.
Idź do oryginalnego materiału