Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, spróbujcie innego zestawienie smaków. Co powiecie na połączenie mięsa mielonego z ryżem? Wbrew pozorom te dwa składniki tworzą niezwykle zgrany, pożywny, a zarazem pyszny i aromatyczny duet, który w mgnieniu oka podbije serca całej rodziny. Poznajcie przepis.
Jak ugotować ryż na sypko?
W tym przypadku największe znaczenie ma zachowanie odpowiednich proporcji ryżu do płynu (wody lub bulionu). Zależą one w dużej mierze od tego, jakich produktów użyjecie:
ryż biały – 2 części wody na 1 część ryżu,
ryż parboiled (nawilżany pod wysokim ciśnieniem) – 2 części wody na 1 część ryżu,
ryż brązowy – 3 części wody na 1 porcję ryżu,
Przed wsypaniem produktu do garnka warto go przepłukać. Ten prosty zabieg pozwala nie tylko na pozbycie się zanieczyszczeń z powierzchni ryżu, ale również nadmiaru skrobi, który odpowiada za sklejanie się ziaren. Ryż gotujcie w lekko osolonej wodzie pod przykryciem. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejszcie moc palnika i trzymajcie garnek na kuchence jeszcze przez około 15-20 minut. Po tym czasie możecie sprawdzić, czy ryż jest miękki i przemieszać go widelcem, by usunąć nadmiar wody.
Jak zrobić smażony ryż z mięsem mielonym?
Przepis jest prosty. Wystarczy połączyć ugotowany ryż z mięsem mielonym i kilkoma innymi składnikami, a potem wszystko podsmażyć na patelni. jeżeli chcecie przyspieszyć ten proces, możecie przygotować ryż dzień wcześniej.