Podczas gdy w Polsce zajadamy się jagodami leśnymi i borówkami amerykańskimi, podobne do nich owoce wiciokrzewu sinego, zwane potocznie jagodami kamczackimi, nie są zbyt doceniane. prawdopodobnie nie brakuje osób, które w ogóle o nich nie słyszały. A szkoda, gdyż to niezwykle zdrowe owoce, które korzystnie wpływają na organizm człowieka i smakują wybornie. Zjesz je nie tylko na surowo.
REKLAMA
Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, ale także... wino
Jakie są adekwatności jagody kamczackiej? Koniecznie włącz ją do diety
Jagoda kamczacka, choć niewielka, skrywa sporo dobrego. Przede wszystkim to doskonałe źródło antyoksydantów oraz witaminy C. Jak informuje zdrowie.gazeta.pl, w 100 gramach świeżych owoców znajdziesz od 30,5 do choćby 185,5 mg kwasu askorbinowego, co sprawia, iż mają go niemal tyle, co czerwona porzeczka czy pomarańcze. To jednak nie koniec ich niezwykłych adekwatności. Znajdziesz w nich przeciwutleniacze, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób tj. zawału serca czy udaru mózgu.
Owoce są pełne witaminy A, która korzystnie wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów, dobrze działa na wzrok oraz wspiera układ nerwowy. Nie można nie wspomnieć o takich składnikach mineralnych jak potas, jod, bor, wapń, magnez czy fosfor. Portal medonet.pl donosi, iż znajdziesz w nich także kwasy organiczne. Do ich zadań należy ochrona wątroby, komórek nerwowych oraz normalizowanie pracy jelit. Nic dziwnego, iż nazywane są "owocami wiecznej młodości".
Jagoda kamczacka Jagoda kamczacka. Fot. commons.wikimedia.org / Max071086 / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
Co zrobić z jagodą kamczacką? Wykorzystasz ją na wiele sposobów
Jagoda kamczacka stosowana jest w medycynie naturalnej od stuleci. Używało się jej w przypadku chorób układu pokarmowego, anemii do wzmacniania organizmu i obniżenia ciśnienia. Znana była głównie w Japonii, Chinach i Rosji. Ponieważ owoce mają słodko-kwaśny smak, spokojnie możesz jeść je na surowo lub używać w kuchni do przygotowania dżemów, soków, konfitur czy ciast. Robi się z nich choćby lecznice nalewki, tak więc sposobów nie brakuje. Co więcej, możesz uprawiać ją w ogrodzie. Wystarczy słoneczne stanowisko i żyzna, delikatnie kwaśna i stale wilgotna gleba, by już w drugi rok po posadzeniu obrodziła w drogocenne owoce. Znasz jagody kamczackie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.