To najlepsza dieta dla płuc. Produkty spożywcze, które wpływają na zdrowie układu oddechowego

zdrowie.interia.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Dieta wpływa na funkcjonowanie całego organizmu człowieka, a zatem może mieć istotny wpływ także na funkcjonowanie płuc. Niektóre produkty spożywcze naturalnie wspierają zdrowie układu oddechowego, zapobiegając infekcjom i ograniczając ryzyko rozwoju ciężkich chorób. Ponadto - dla zdrowia płuc najważniejsze jest zbudowanie dobrej odporności, dzięki czemu spada ryzyko narażenia ich na patogeny chorobotwórcze: wirusy, bakterie ale też grzyby. Co zatem jeść, by mieć zdrowe płuca?


Owoce i warzywa bogate w witaminę C


Witamina C jest silnym antyoksydantem, który wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami dróg oddechowych. To istotne zarówno w procesie budowania odporności, jak i wówczas, gdy infekcja już rozwinie się w drogach oddechowych, dlatego produkty bogate w witaminę C powinny na stałe zagościć w diecie.
Co ważne, witamina C zwiększa także produkcję kolagenu, który jest istotny dla zdrowia tkanek płucnych. Co zatem jeść, by uzupełnić witaminę C?Reklama


pomarańcze, grejpfruty,kiwi,paprykę (zwłaszcza czerwona),truskawki, jagody,brokuły, brukselka.


Produkty bogate w witaminę E


Witamina E ma działanie przeciwzapalne i pomaga chronić płuca przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Witamina E odgrywa też istotną rolę w walce z zanieczyszczeniami i dymem. Stanowi też jeden z podstawowych składników diety antysmogowej. W diecie powinny znaleźć się takie produkty, jak:
orzechy (zwłaszcza migdały i orzechy laskowe),nasiona słonecznika,awokado,oliwa z oliwek.


Czosnek i cebula


Czosnek ma silne adekwatności przeciwzapalne, a także wspomaga układ odpornościowy. Cebula również posiada podobne adekwatności, wspierając oczyszczanie płuc i redukcję stanów zapalnych w drogach oddechowych. W trakcie infekcji zarówno czosnek, jak i cebula, usprawniają oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającego śluzu i działają przeciwbakteryjnie, ograniczając rozprzestrzenianie się stanu zapalnego.


Imbir


Imbir jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Pomaga w łagodzeniu objawów kaszlu, zmniejsza stany zapalne w płucach i wspomaga oddychanie.
Może być szczególnie pomocny przy chorobach takich jak astma czy przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP).


Kurkuma


Kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Może wspierać walkę z infekcjami dróg oddechowych i zmniejszać stany zapalne w płucach. Kurkumę można dodawać do zup, sosów a także porannej owsianki.


Tłuste ryby


Tłuste ryby, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w płucach. Omega-3 wspiera zdrowie układu oddechowego, zmniejszając ryzyko przewlekłych chorób płuc, takich jak astma. Przykłady:
łosoś,sardynki,tuńczyk,makrela,


Jabłka


Jabłka zawierają flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i mogą pomóc w ochronie płuc przed uszkodzeniem. Regularne spożywanie jabłek wiąże się z lepszą funkcją płuc, zwłaszcza u osób narażonych na zanieczyszczenie powietrza. Na stałe do diety powinny włączyć je osoby z astmą oskrzelową oraz osoby często chorujące na zapalenie oskrzeli.


Herbaty ziołowe


Na szczególną uwagę zasługują zioła, które mają adekwatności łagodzące objawy kaszlu, wspomagają oddychanie i oczyszczają drogi oddechowe. Ziele tymianku jest szczególnie pomocne w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, ale warto także sięgać po napary z mięty pieprzowej czy zielonej herbaty.


Woda


Chociaż wydaje się to oczywiste, to właśnie picie odpowiedniej ilości wody jest najważniejsze dla utrzymania zdrowych płuc. Nawodnienie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności dróg oddechowych, co ułatwia usuwanie śluzu i zanieczyszczeń z płuc.


Zasady żywienia w POChP i astmie oskrzelowej


W przypadku chorób dróg oddechowych, takich jak astma czy przewlekła obturacyjna choroba płuc, posiłki mogą być dla chorego męczące i ograniczające przepływ powietrza. Ważne są pewne zasady, które przyczynią się do zmniejszenia obciążenia układu oddechowego.
Chory na POChP powinni jeść często, jednak w małych ilościach. Małe posiłki nie są dla pacjenta męczące, a niewielka ilość pokarmu nie powoduje ucisku na przeponę, co może utrudniać oddech. Nie zaleca się spożywania produktów ciężkostrawnych i wzdymających. Zwiększona ilość gazów w jelitach powoduje nacisk na przeponę, która unosi się ku górze i ogranicza pracę płuc, bo może powodować u chorych wzmożone uczucie duszności. Pacjenci z chorobami układu oddechowego nie powinni jeść tuż przed snem. Ostatni posiłek zaleca się spożyć na minimum trzy godziny przed snem. Pusty żołądek nie obciąża przepony, która w pozycji leżącej i tak ma ograniczone możliwości pracy. Przepełnienie żołądka i pozycja leżąca może znacznie nasilić duszność u chorych z POChP.
CZYTAJ TAKŻE:

Zapalenie płuc i zapalanie oskrzeli często bywają mylone. Konsekwencje mogą być poważne
Idź do oryginalnego materiału