Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów. Jedni preferują klasyczne espresso, drudzy wolą latte, a jeszcze inni wybierają flat white lub mokkę. Na tym jednak lista opcji wcale się nie kończy. Dziś chcielibyśmy zachęcić was do eksperymentowania i wypróbowania małej czarnej w dość niecodziennej odsłonie. Przedstawiamy przepis na truskawkowe latte.
Jak zrobić truskawkowe latte?
Do przygotowania truskawkowego latte. Będzie potrzebować trzech składników – podwójnego espresso, mleka oraz syropu z owoców. Najlepiej sprawdzi się ten domowej roboty. Warto więc sięgnąć po zapasy ze spiżarni z zeszłego roku. jeżeli nie macie syropu pod ręką, możecie wykorzystać sklepowy produkt. Pamiętajcie, by wybierać artykuły wysokiej jakości. Zwracajcie uwagę na ich skład. Sięgajcie po wyroby bez dodatku dużych ilości cukru, sztucznych barwników i konserwantów.
Możecie też zrobić truskawkowy syrop na własną rękę. Wystarczy umyć i odszypułkować owoce, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki i dodać cukier (2 łyżki na 500 gramów truskawek). Składniki trzeba podgrzewać do momentu aż owoce puszczą sok, a całość nieco zgęstnieje. Końcowy etap polega na przecedzeniu powstałej mikstury.