Faworki i pączki można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Wszystkie wersje tych karnawałowych przysmaków mają jednak wspólną cechę – są obłędnie pysznie. Zajrzyjcie do galerii i wybierzcie swojego faworyta. Na naszej liście znalazły się między innymi błyskawiczne faworki, które zrobicie w 15 minut i pączki według receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Palce lizać.
5 pomysłów na pączki i faworki
Każdy znajdzie wśród tych przepisów coś dla siebie – zarówno osoby na diecie, jak i te, które nie liczą kalorii. Kucharze-amatorzy podążający utartymi kulinarnymi ścieżkami i zwolennicy eksperymentowania w kuchni. Sprawdź, jakie pączki lub faworki wylądują na twoim stole w tłusty czwartek.
Z czym podawać pączki i faworki?
Karnawałowe smakołyki można podawać na różne sposoby. Pączki najczęściej serwuje się je z cukrem pudrem, lukrem lub kolorową posypką. W przypadku faworków króluje pierwszy z wymienionych dodatków. Możecie wykorzystać też polewę czekoladową albo cynamon. Wszystko tak naprawdę zależy od waszej inwencji twórczej.
Jaka mąka najlepsza do pączków i faworków?
Do robienia faworków i pączków najlepiej nadaje się mąka pszenna tortowa typu 450. Dzięki niej ciasto staje się elastyczne i łatwiej je zagnieść. Jednocześnie nabiera lekkości i puszystości. Ten produkt świetnie sprawdza się również podczas przygotowywania innych wypieków, na przykład biszkoptów i ciast drożdżowych.