Też czasami widzisz jajko z "żyłką" na środku? Wyjaśniamy, czy można je zjeść

natemat.pl 5 godzin temu
Podczas rozbijania jajka niektórzy zauważają cienką "żyłkę" lub czerwonawy skrzep w jego wnętrzu. Może to budzić niepokój, zwłaszcza jeżeli nie jesteśmy pewni, czy takie jajko nadaje się do spożycia. Czy powinniśmy je wyrzucić? Wyjaśniamy, czym jest ta tajemnicza struktura, dlaczego się pojawia i czy można takie jajko zjeść.


Najczęściej ta cienka, czasem czerwonawa nitka to chalaza – naturalny element budowy jajka. Chalazy to dwa spiralne pasma białka, które utrzymują żółtko w centralnej pozycji wewnątrz jaja. Są one całkowicie naturalne i wręcz świadczą o świeżości – z czasem bowiem zanikają. Chalazy są w pełni jadalne i nie wpływają na smak ani wartość odżywczą jajka.

Jeśli jednak w jajku widzimy wyraźnie czerwoną lub ciemnobrązową plamkę, może to być niewielkie pęknięcie naczynka krwionośnego w trakcie formowania jaja w organizmie kury. Takie ślady krwi są dość powszechne, zwłaszcza u młodych kur lub tych, które przechodzą intensywny cykl składania jaj. I nie, nie oznaczają one, iż jajko jest zapłodnione – choćby w jajach pochodzących od kur z wolnego wybiegu.

Czy można zjeść jajko z "żyłką"?


Tak, w większości przypadków można je bez obaw spożyć. jeżeli jajko nie ma oznak zepsucia – takich jak nieprzyjemny zapach, nietypowy kolor białka czy wodnista konsystencja – jest jak najbardziej zdatne do spożycia. jeżeli jednak obecność krwawej plamki budzi dyskomfort, można ją po prostu usunąć czubkiem noża lub łyżeczki i przygotować jajko tak, jak zwykle.

Jajko z "żyłką" nie jest samo w sobie oznaką zepsucia, ale należy zwrócić uwagę na inne czynniki świadczące o jego jakości:

Nieprzyjemny zapach – jeżeli jajko ma siarkowy, zgniły zapach, należy je wyrzucić.

Mętne lub różowe białko – może świadczyć o rozwoju bakterii.

Zbyt płynne żółtko i białko – oznaka starości jajka.

Pęknięta skorupka – jeżeli jest uszkodzona, istnieje ryzyko, iż jajko zostało skażone bakteriami.


Aby upewnić się, iż jajko nadaje się do spożycia, można wykonać test świeżości. Wystarczy włożyć jajko do miski z wodą:

Świeże jajko opadnie na dno i ułoży się poziomo.

Starsze jajko uniesie się nieco do góry.

Zepsute jajko unosi się pionowo lub wypływa na powierzchnię – nie nadaje się do spożycia.


Jeśli chcemy uniknąć jajek z plamkami krwi czy "żyłkami", warto wybierać te pochodzące od kur hodowanych w stabilnych warunkach, najlepiej od sprawdzonych dostawców. Jajka oznaczone numerem 0 (ekologiczne) lub 1 (wolnowybiegowe) zwykle mają wyższą jakość. Można również przed rozbiciem podświetlić jajko latarką – wtedy widać ewentualne plamki.

Idź do oryginalnego materiału