Można zrobić sernik w różnych wersjach – sernik baskijski, nowojorski, wiedeński. O „serniku z garnka” słyszałam jednak po raz pierwszy. Recepturę na to ciasto zdradziła mi moja teściowa – na początku byłam oburzona, ale później zakochałam się w tym sposobie. Co więcej, jest on znacznie szybszy od klasycznego. Świetnie sprawdzi się też wtedy, gdy zwykły, pieczony sernik po prostu już wam się znudził.
Jak zrobić gotowany sernik bez pieczenia?
Przygotowując sernik bez pieczenia, z pewnością zaskoczycie domowników. Dodatkowo częstym utrapieniem podczas robienia tego ciasta w klasycznej wersji jest to, iż wypiek opada. W przypadku „sernika z garnka” ten problem nie istnieje. Taki sernik zawsze wychodzi idealny, więc z przepisu śmiało mogą korzystać osoby, które dopiero debiutują w kuchni. Świetnie sprawdzi się też w sytuacji, gdy brakuje wam czasu w przygotowanie tradycyjnego wypieku.