Ten tłuszcz może sprzyjać otyłości. Nowe badania ujawniają, dlaczego tyjemy szybciej, niż myślimy
Zdjęcie: smażenie
Niektóre popularne tłuszcze roślinne, szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, mogą wpływać na nasz organizm w sposób znacznie bardziej złożony, niż do tej pory przypuszczaliśmy. Najnowsze badania z University of California Riverside pokazują, iż ich nadmierne spożycie może sprzyjać otyłości nie tylko przez nadmiar kalorii, ale przede wszystkim przez zaburzenia metaboliczne zachodzące głęboko w komórkach.Nadmiar tłuszczów bogatych w kwas linolowy może zwiększać ryzyko otyłościMyszy karmione takim olejem gwałtownie tyły i miały stłuszczoną wątrobęKluczowe są oksylipiny – cząsteczki powstające podczas metabolizmu kwasu linolowegoZmodyfikowane genetycznie myszy były odporne na przyrost masy, mimo identycznej dietyMechanizm może dotyczyć także oleju słonecznikowego i kukurydzianego









![Świdniczanki wzięły zdrowie we własne ręce. Doktor Kubiaczyk o ważnej roli profilaktyki nowotworowej [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Swidnica-profilaktyka-raka-piersi-dr-Kubiaczyk-2025.12.10-9.jpg)




