Ten tłuszcz może sprzyjać otyłości. Nowe badania ujawniają, dlaczego tyjemy szybciej, niż myślimy

pacjenci.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: smażenie


Niektóre popularne tłuszcze roślinne, szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, mogą wpływać na nasz organizm w sposób znacznie bardziej złożony, niż do tej pory przypuszczaliśmy. Najnowsze badania z University of California Riverside pokazują, iż ich nadmierne spożycie może sprzyjać otyłości nie tylko przez nadmiar kalorii, ale przede wszystkim przez zaburzenia metaboliczne zachodzące głęboko w komórkach.Nadmiar tłuszczów bogatych w kwas linolowy może zwiększać ryzyko otyłościMyszy karmione takim olejem gwałtownie tyły i miały stłuszczoną wątrobęKluczowe są oksylipiny – cząsteczki powstające podczas metabolizmu kwasu linolowegoZmodyfikowane genetycznie myszy były odporne na przyrost masy, mimo identycznej dietyMechanizm może dotyczyć także oleju słonecznikowego i kukurydzianego
Idź do oryginalnego materiału