Tartę limonkową (ang. key lime pie) przygotowuje się bez większego wysiłku z kilku łatwo dostępnych składników. Ja znalazłam przepis na deser inspirowany tym pysznym wypiekiem. Moje słodkości można zamknąć w słoiczku i zabrać ze sobą na piknik, do pracy, szkoły lub na uczelnię.
Jak zrobić prosty i szybki limonkowy deser ze słoika?
Do przygotowania deseru potrzebujesz zaledwie paru składników – herbatników, śmietanki kremówki, mleka skondensowanego i limonek. Może się również przydać bita śmietana, ale nie jest niezbędna. To opcjonalny dodatek, który z powodzeniem możesz zastąpić czymś innym, na przykład odrobiną kakao, wiórkami z gorzkiej czekolady albo mrożonymi lub sezonowymi owocami.
Przepis: Deser limonkowyTen prosty deser zrobisz w zaledwie kilka minut. Możesz go dowolnie modyfikować wedle uznania.KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji4Składniki18 herbatników400 ml słodzonego mleka skondensowanego400 ml śmietanki kremówki3 limonkiSposób przygotowaniaUszykowanie składnikówWyparz limonki. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok z dwóch owoców. Herbatniki przełóż do foliowego woreczka z zamknięciem, a następnie zmiażdż je dzięki wałka. Możesz też drobno posiekać herbatniki.Robienie kremuUbij śmietankę z mlekiem skondensowanym i sokiem z limonek, a także skórką z limonek (część skorki możesz pozostawić do dekoracji).Podawanie deseruPrzygotuj szklane słoiczki lub pucharki. Na dnie umieść pokruszone herbatniki. Na ciasta połóż krem, a całość wykończ bitą śmietaną i kawałkami limonki (opcjonalnie). Posyp deser skórką z limonki i włóż całość do lodówki na minimum 15 minut. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Jeśli chcesz, możesz zmieniać proporcje poszczególnych składników, a także ich rodzaj i na przykład użyć serka mascarpone zamiast mleka skondensowanego. Dzięki temu deser zyska jeszcze bardziej kremowy charakter. Nie musisz też wykorzystywać herbatników. Świetnie sprawdzą się również inne ciasteczka albo krakersy. Wszystko zależy od twojej inwencji twórczej.
Inny pomysł na prosty i szybki limonkowy deser
Jeśli chcesz stworzyć bardziej dietetyczną wersję limonkowego deseru, sięgnij po jogurt naturalny typu greckiego lub islandzkiego zamiast śmietanki, mleka skondensowanego czy serka mascarpone. Dodaj do niego również trochę miodu, by nabrał naturalnej słodyczy. Całość możesz udekorować wedle uznania. Limonkowa słodycz w tej wersji jest nie tylko mniej kaloryczna, ale również zdrowsza. Dostarcza dużych ilości łatwo przyswajalnego białka, które zapewnia uczucie sytości, a jednocześnie poprawia pracę układu pokarmowego. Usprawnia metabolizm i przyspiesza usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.