Sernik to ciasto, którym bardzo często zajadamy się podczas świąt Bożego Narodzenia, a dla niektórych jest to wręcz obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. To deser o wyjątkowej konsystencji – gładkiej, kremowej, często z dodatkiem wanilii, rodzynek lub skórki cytrynowej, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Można go podawać w wielu wariantach, na przykład z owocami, polewą czekoladową lub karmelem, co sprawia, iż jest to zawsze świetna propozycja na deser dla wszystkich smakosza słodkości. Warto spróbować też delikatnego i puszystego sernika bez spodu. Bardzo niecodzienną, ale niezwykle smaczną opcją jest również owsianka sernikowa, czyli doskonały pomysł na śniadanie dla miłośników tego wypieku.
Jak zrobić sernik, który nie pójdzie w boczki? Przepis
Dietetyczną wersją sernika jest pieczony „skyrnik”. Jest on naprawdę prosty w przygotowaniu, a zrobicie go z zaledwie kilku składników. W czym więc tkwi tajemnica jego mniejszej kaloryczności? Przede wszystkim główną rolę odgrywa tutaj użycie skyr'u. Z kolei biały cukier należy zastąpić ksylitolem.