Ten puszysty sernik jem bez wyrzutów sumienia choćby na diecie. Jego sekret tkwi w 1 produkcie

zdrowie.wprost.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Sernik Źródło: freepik/ autor: wirestock


Jesteście na diecie odchudzającej i konsekwentnie odmawiacie sobie jedzenia wszelkich słodyczy? Wcale nie musi tak być. Na pyszny sernik w wersji dietetycznej możecie sobie spokojnie pozwolić. Podpowiadamy, jak zrobić taki wypiek.


Sernik to ciasto, którym bardzo często zajadamy się podczas świąt Bożego Narodzenia, a dla niektórych jest to wręcz obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. To deser o wyjątkowej konsystencji – gładkiej, kremowej, często z dodatkiem wanilii, rodzynek lub skórki cytrynowej, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Można go podawać w wielu wariantach, na przykład z owocami, polewą czekoladową lub karmelem, co sprawia, iż jest to zawsze świetna propozycja na deser dla wszystkich smakosza słodkości. Warto spróbować też delikatnego i puszystego sernika bez spodu. Bardzo niecodzienną, ale niezwykle smaczną opcją jest również owsianka sernikowa, czyli doskonały pomysł na śniadanie dla miłośników tego wypieku.


Jak zrobić sernik, który nie pójdzie w boczki? Przepis


Dietetyczną wersją sernika jest pieczony „skyrnik”. Jest on naprawdę prosty w przygotowaniu, a zrobicie go z zaledwie kilku składników. W czym więc tkwi tajemnica jego mniejszej kaloryczności? Przede wszystkim główną rolę odgrywa tutaj użycie skyr'u. Z kolei biały cukier należy zastąpić ksylitolem.
Idź do oryginalnego materiału