Pieczony kurczak może smakować naprawdę wspaniale, ale pod pewnymi warunkami. Podstawowym z nich jest to, by mięso było soczyste. Ważne jest więc, by było wcześniej odpowiednio zamarynowane. Jest to proces, który pozwala na wniknięcie aromatycznych przypraw głęboko w kurczaka, nadając mu intensywny smak, ale przede wszystkim sprawia, iż mięso jest naprawdę delikatne i soczyste. Jest to obowiązkowy element, jeżeli nie chcecie, żeby wasza potrawa wyszła po prostu sucha.
Jak zrobić soczystego kurczaka? Sekret tkwi w marynacie
Marynowanie kurczaka w maślance sprawia, iż mięso szybciej kruszeje, ale też jest bardziej soczyste po upieczeniu. Kwas mlekowy, który jest zawarty w maślance, przyspiesza również proces pieczenia się mięsa, jednak przez cały czas pozostaje ono miękkie i delikatne. Dodatkowo po wyjęciu kurczaka z piekarnika dzięki takiej marynacie jego skórka będzie chrupiąca i zarumieniona (dzięki zawartości cukrów mlecznych w maślance).
Możecie w ten sposób zamarynować całego kurczaka lub jedynie jego części (nóżki, udka, piersi lub pałki). Na około 1 kg mięsa użyjcie 1 litr maślanki. Dodajcie do niej swoje ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się na przykład czosnek, ale też imbir, kurkuma, kmin rzymski czy chili. Z dodatkami możecie śmiało eksperymentować lub zdać się na gotowy przepis, który znajdziecie poniżej.