Ten owoc poleciła mi dietetyczka. Robię z niego szybką przekąskę, która zastępuje mi deser

zdrowie.wprost.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Persymona Źródło: Shutterstock / Riccio da favola


Przekąska z persymony jest znakomita. Do jej zrobienia zainspirowała mnie moja dietetyczka, która poleciła mi jedzenie tego owocu. Teraz często do niej wracam.


Kaki, nazywane też persymoną, szaronem, hurmą lub „owocem bogów”, ma przyjemny słodki smak. Idealnie więc nadaje się do zrobienia zdrowej przekąski, która zastąpi deser. Po bardzo prosty smakołyk sięgam ostatnio dość regularnie. Dietetyczka poleciła mi bowiem częstsze jedzenie kaki, które na szczęście bardzo przypadło mi do gustu.


Dlaczego warto jeść kaki?


Persymona zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdziesz w niej pierwiastki takie jak potas i magnez, które odpowiadają za prawidłowe działanie mięśni oraz niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu węglowodanów mangan. Kaki to także dobre źródło witamin C i E, których adekwatności przeciwutleniające są nieocenione. Witaminy te pomogą też przyswoić żelazo i wesprą produkcję kolagenu. Zadbasz zatem także o prawidłowe parametry krwi i zdrowie stawów.


W owocu bogów znajdziesz też błonnik, który pomoże uregulować pracę jelit i sprawi, iż po posiłku będziesz syta dłużej. jeżeli dodasz do niego dwa inne składniki, gwałtownie uzyskasz słodką przekąskę, która jest tak smaczna, iż na stałe weszła do mojego jadłospisu.


Jak zrobić przekąskę z kaki?


Dotychczas kaki jadałam solo. Dietetyczka poradziła mi jednak, bym dodawała do niego jogurt naturalny i orzechy włoskie. Wyjaśniła, iż jedzenie owoców bez żadnych dodatków syci na krótko. To właśnie dlatego mimo sięgania po przekąski przez cały czas czułam się głodna.


Posłucham jej i zaczęłam łączyć pokrojoną w plastry persymonę ze zdrowym nabiałem oraz orzechami włoskimi. Czasami choćby nie poświęcałam czasu w zgrabne układanie przekąski na talerzu – liczył się smak i dostarczenie wartości odżywczych. jeżeli masz czas, oczywiście możesz ze swojej przekąski zrobić małe dzieło sztuki. Będzie wtedy idealne do zaserwowania podczas spotkań towarzyskich.
Idź do oryginalnego materiału