Sernik jest jednym z najbardziej lubianych ciast w Polsce, idealnym na wiele okazji. Jego delikatna, kremowa konsystencja i słodki smak przypadają do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Co więcej, sernik to ciasto, które można przygotować na wiele sposobów, zarówno na zimno, jak i na ciepło, co daje szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Dziś proponuję zrobienie sernika z serka wiejskiego.
Jak zrobić sernik z serka wiejskiego? Prosty przepis
Sernik z serka wiejskiego wyjdzie cudownie delikatny, kremowy, a do tego pełen cennego białka. Nie zawiera też cukru, jednak idealnie zaspokoi naszą chęć na „coś słodkiego”. Co więcej, idealnie sprawdzi się jako deser dla osób na diecie. Przepis jest naprawdę prosty – nie musicie mieć więc solidnego doświadczenia w pieczeniu. Do tego ciasta możecie dodać też drobne owoce, takie jak na przykład borówki czy maliny.
Wskazówka: jeżeli chcecie, żeby wasz wypiek wyszedł jeszcze bardziej puszysty, to w trakcie przygotowywania masy oddzielcie białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą soli ubijcie na sztywną pianę. Żółtka dodajcie ze wszystkimi składnikami, masę z białek dołóżcie na sam koniec, a całość wymieszajcie delikatnie szpatułką.