Ten napar wzmacnia odporność i podkręca metabolizm. Piję go rano i wieczorem

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Napar imbirowy Źródło: Shutterstock / rahmi ayu


Napar imbirowy pomaga budować odporność i podkręca metabolizm. Zrobisz go sprawnie, a korzyści zdrowotne z regularnego sięgania będą nieocenione. Musisz spróbować.


Napar imbirowy jest smaczny i niesamowicie zdrowy. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a adekwatności są tak cenne, iż zdecydowanie warto do niego wracać. Korzeń imbiru nie tylko pozytywnie wpływa na termogenezę, zwiększając zużycie kalorii, ale też stymuluje wydzielanie soków trawiennych i usprawnia metabolizm. Pikantny składnik znany jest też z łagodzenia problemów trawiennych i korzystnego wpływu na regulację gospodarki cukrowej organizmu.


Co więcej, dzięki adekwatnościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym imbiru, sporządzony na jego bazie napój przyniesie ulgę w dolegliwościach powiązanych z przeziębieniem i — w dłuższej perspektywie — zmniejszy podatność organizmu na infekcje. W naparze na odporność jego działanie wzmocnione będzie obfitującą w witaminę C cytryną oraz znanym z korzystnego wpływu na odporność i zwalczanie infekcji miodu.


Jak zrobić napar imbirowy?


Wykonanie ciepłego naparu na odporność, który korzystnie wpłynie również na układ pokarmowy i metabolizm jest banalne. Wystarczy, iż zaparzysz rozdrobniony korzeń niczym herbatę, a do uzyskanego ostrego płynu – dla wzmocnienia działania i wzbogacenia smaku – wlejesz sok z cytryny. U mnie jeszcze pojawia się miód, którego słodki smak przełamuje kwaśność i wyrazistość pozostałych składników. Jest zatem przyjemnie i korzystnie dla zdrowia.
Idź do oryginalnego materiału