Napar imbirowy jest smaczny i niesamowicie zdrowy. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a adekwatności są tak cenne, iż zdecydowanie warto do niego wracać. Korzeń imbiru nie tylko pozytywnie wpływa na termogenezę, zwiększając zużycie kalorii, ale też stymuluje wydzielanie soków trawiennych i usprawnia metabolizm. Pikantny składnik znany jest też z łagodzenia problemów trawiennych i korzystnego wpływu na regulację gospodarki cukrowej organizmu.
Co więcej, dzięki adekwatnościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym imbiru, sporządzony na jego bazie napój przyniesie ulgę w dolegliwościach powiązanych z przeziębieniem i — w dłuższej perspektywie — zmniejszy podatność organizmu na infekcje. W naparze na odporność jego działanie wzmocnione będzie obfitującą w witaminę C cytryną oraz znanym z korzystnego wpływu na odporność i zwalczanie infekcji miodu.
Jak zrobić napar imbirowy?
Wykonanie ciepłego naparu na odporność, który korzystnie wpłynie również na układ pokarmowy i metabolizm jest banalne. Wystarczy, iż zaparzysz rozdrobniony korzeń niczym herbatę, a do uzyskanego ostrego płynu – dla wzmocnienia działania i wzbogacenia smaku – wlejesz sok z cytryny. U mnie jeszcze pojawia się miód, którego słodki smak przełamuje kwaśność i wyrazistość pozostałych składników. Jest zatem przyjemnie i korzystnie dla zdrowia.