Krem z pieczonych pomidorów poznałam już jakiś czas temu, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie kilograma świeżych pomidorów, które zabrałam od znajomej z działki. Nie miałam już ochoty na przygotowanie kolejnych czasochłonnych weków.
Gdy zobaczyłam, iż mogę je upiec z kilkoma dodatki i zrobić z nich kremową zupę pomidorową, nie zawahałam się. Wiedziałam, iż zawarty w pomidorach likopen, lepiej przyswaja się po poddaniu warzywa obróbce termicznej i dodaniu do niego zdrowych tłuszczy. Byłam również świadoma, iż pieczenie pozwoli na zachowanie większości składników odżywczych. Nie wymaga też wiele pracy. W niecałą godzinę przygotowałam więc pyszny obiad. Gorąco polecam krem z pieczonych pomidorów.
Jak zrobić krem z pieczonych pomidorów?
Przygotowanie tej zupy pomidorowej jest banalne. Wystarczy upiec nasmarowane oliwą z oliwek i oprószone aromatycznymi przyprawami warzywa, a następnie połączyć je z bulionem i zblendować. Po podgrzaniu całość będzie gotowa do podania. Prościej być chyba nie może.