Ten krem z pieczonych warzyw robię z prostego przepisu. Smakuje obłędnie, a wcale nie tuczy

zdrowie.wprost.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Krem z pieczonych pomidorów Źródło: Unsplash / Julia Kicova


Krem z pieczonych pomidorów jest lekki i niesamowicie pyszny. Zrobisz go bardzo sprawnie, a choćby wybredni się w nim zakochają. Polecam spróbować.


Krem z pieczonych pomidorów poznałam już jakiś czas temu, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie kilograma świeżych pomidorów, które zabrałam od znajomej z działki. Nie miałam już ochoty na przygotowanie kolejnych czasochłonnych weków.


Gdy zobaczyłam, iż mogę je upiec z kilkoma dodatki i zrobić z nich kremową zupę pomidorową, nie zawahałam się. Wiedziałam, iż zawarty w pomidorach likopen, lepiej przyswaja się po poddaniu warzywa obróbce termicznej i dodaniu do niego zdrowych tłuszczy. Byłam również świadoma, iż pieczenie pozwoli na zachowanie większości składników odżywczych. Nie wymaga też wiele pracy. W niecałą godzinę przygotowałam więc pyszny obiad. Gorąco polecam krem z pieczonych pomidorów.


Jak zrobić krem z pieczonych pomidorów?


Przygotowanie tej zupy pomidorowej jest banalne. Wystarczy upiec nasmarowane oliwą z oliwek i oprószone aromatycznymi przyprawami warzywa, a następnie połączyć je z bulionem i zblendować. Po podgrzaniu całość będzie gotowa do podania. Prościej być chyba nie może.
Idź do oryginalnego materiału