Budyń to przekąska, którą wielu z nas uwielbia się zajadać. Taki gotowy przysmak z torebek jest jednak nie tylko kaloryczny, ale też niezdrowy. Możecie samodzielnie przygotować w domu pyszny budyń, który dodatkowo nie pójdzie w boczki. Jest więc to idealna opcja dla osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. I choć już sama nazwa – budyń dietetyczny – może budzić kontrowersje, a część z was będzie się zastanawiać, czy coś takiego w ogóle istnieje, to okazuje się, iż tak – budyń też może być niskokaloryczny. Koniecznie spróbujcie przyrządzić taką fit słodycz.
Jak zrobić budyń dietetyczny?
Kreatywność w kuchni może przerodzić się w pyszne i zdrowe desery, poprzez wykorzystanie naturalnych składników i alternatywy dla cukru. Tradycyjne budynie są dość kaloryczne – zawierają przede wszystkim sporą ilość cukru. Żeby przyrządzić pyszny, dietetyczny budyń, wystarczy, iż skorzystacie z dobrodziejstw naturalnych składników, które same w sobie mają działanie odchudzające – mowa o nasionach chia. Tradycyjny cukier zastąpcie zdrowszymi słodzikami – ksylitolem i miodem. Z kolei smak całości dopełnią daktyle i cynamon.