Ten dodatek wzniesie wielkanocną ćwikłę z chrzanem na wyższy poziom. Zanotujcie przepis

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Ćwikła z chrzanem Źródło: Wikimedia Commons / Albertyanks Albert Jankowski


Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Każda gospodyni domowa ma na nią swój sprawdzony patent. Dobrze jest jednak czasem zboczyć z utartych kulinarnych szlaków i poeksperymentować. Dodajcie do potrawy jeden nietypowy składnik. Dzięki temu sałatka wzniesie się na wyższy poziom.


W tradycyjnym przepisie na wielkanocną ćwikłę znajdują się składniki, takie jak buraki ćwikłowe, tarty chrzan, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, a także przyprawy (sól, pieprz i cukier). Warto wzbogacić tę klasyczną recepturę o jeszcze jeden pyszny dodatek. Dla wielu osób może być on sporym zaskoczeniem. Ale bez obaw. Smak sałatki na nim nie straci. Wręcz przeciwnie – zyska głębię. Słodycz buraków zostanie lekko „podkręcona”.


Nietypowy dodatek do ćwikły z chrzanem


Niecodziennym dodatkiem do ćwikły z chrzanem, który podbija jej smak są powidła śliwkowe. Najlepiej sprawdzają się przetwory domowej roboty. jeżeli jednak nie macie ich pod ręką, możecie sięgnąć po sklepowe „gotowce”. Zwracajcie jednak szczególną uwagę na ich skład. Wybierajcie artykuły spożywcze z małą ilością cukru, bez sztucznych barwników i konserwantów. Pamiętajcie, iż te składniki, których w danym produkcie jest najwięcej znajdują się na początku listy widocznej na etykiecie.


Nie musicie „trzymać się” sztywno wskazanego wyżej przepisu. Możecie dowolnie zmieniać proporcje poszczególnych składników, zgodnie z indywidualnymi preferencjami. jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie do sałatki więcej chrzanu. o ile natomiast jesteście fanami przekąski w nieco łagodniejszej wersji, sięgnijcie po większą ilość powideł śliwkowych. Warto na bieżąco kontrolować smak ćwikły. Dzięki temu zyskacie pewność, iż żaden ze składników nie dominuje nad innymi.
Idź do oryginalnego materiału