W tradycyjnym przepisie na wielkanocną ćwikłę znajdują się składniki, takie jak buraki ćwikłowe, tarty chrzan, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, a także przyprawy (sól, pieprz i cukier). Warto wzbogacić tę klasyczną recepturę o jeszcze jeden pyszny dodatek. Dla wielu osób może być on sporym zaskoczeniem. Ale bez obaw. Smak sałatki na nim nie straci. Wręcz przeciwnie – zyska głębię. Słodycz buraków zostanie lekko „podkręcona”.
Nietypowy dodatek do ćwikły z chrzanem
Niecodziennym dodatkiem do ćwikły z chrzanem, który podbija jej smak są powidła śliwkowe. Najlepiej sprawdzają się przetwory domowej roboty. jeżeli jednak nie macie ich pod ręką, możecie sięgnąć po sklepowe „gotowce”. Zwracajcie jednak szczególną uwagę na ich skład. Wybierajcie artykuły spożywcze z małą ilością cukru, bez sztucznych barwników i konserwantów. Pamiętajcie, iż te składniki, których w danym produkcie jest najwięcej znajdują się na początku listy widocznej na etykiecie.
Nie musicie „trzymać się” sztywno wskazanego wyżej przepisu. Możecie dowolnie zmieniać proporcje poszczególnych składników, zgodnie z indywidualnymi preferencjami. jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie do sałatki więcej chrzanu. o ile natomiast jesteście fanami przekąski w nieco łagodniejszej wersji, sięgnijcie po większą ilość powideł śliwkowych. Warto na bieżąco kontrolować smak ćwikły. Dzięki temu zyskacie pewność, iż żaden ze składników nie dominuje nad innymi.