Ten deser nie ma sobie równych. Aż trudno uwierzyć, iż powstaje z kilku prostych składników

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Lava cake Źródło:Canva/ vm2002


Ten deser to mistrzostwo świata. Wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Pokochają go wszyscy miłośnicy czekolady. Poznaj przepis na lava cake. Zrobisz je w mniej niż 30 minut.


Lava cake (w wolnym tłumaczeniu ciasto lawa) to fondant czekoladowy. Jego znakiem rozpoznawczym jest płynne wnętrze. Po przekrojeniu z deseru wpływa czekolada. Przypomina gorącą lawę spływającą po stokach wulkanu. Przygotuj się więc na prawdziwą erupcję wyjątkowych doznań smakowych.


Jak zrobić lava cake?


Charakterystyczną cechą lava cake jest płynny środek. Można uzyskać ten efekt na dwa sposoby. Pierwszy, najbardziej podstawowy, polega na upieczeniu deseru, tak, by nie ściął się do końca. Druga, mniej popularna, metoda to włożenie do foremek z ciastem kostek czekolady lub zamrożonego ganaszu (czyli kremu powstającego z połączenia czekolady i śmietanki). Pod wpływem wysokiej temperatury ganasz (ewentualnie czekolada) rozpuszcza się (nie traci płynnej formy choćby po upieczeniu ciasta).
Idź do oryginalnego materiału