Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, z jakich ogólnodostępnych składników powinien się składać koktajl, który będzie istną bombą witaminową? jeżeli nie, to już nie musisz. Chińscy zielarze ustalili, jak powinien wyglądać cudowny napój zdrowotny. Co najważniejsze jest prosty do przyrządzenia, pyszny i zbawienny dla organizmu.
Składniki
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- ½ dużego buraka lub cały mały
- mały kawałek imbiru (dł. 1 cm)
Sposób przygotowania
Zacznij od pokrojenia marchewki, jabłka i buraka. Sok z buraka wyciśnij przy pomocy sokowirówki, przelej go do szklanego słoja i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie wyciśnij sok z jabłek i marchwi, ale do soku z buraka dodaj go dopiero po upływie wcześniej wspomnianego czasu. Opcjonalnie możesz dodać imbir (nie każdy lubi jego smak), który chroni wątrobę i stymuluje trawienie – połącz go z mieszanką marchwi i soku jabłkowego. Tak przygotowany sok spożywaj około 30 minut przed śniadaniem. Pij go codziennie, a już niedługo Twoje zdrowie Ci za to podziękuje.
Ważne
Dlaczego sok z buraków odstawiamy do lodówki przez połączeniem go z pozostałymi składnikami?
Sok z buraków należy wstawić do lodówki na godzinę, ponieważ w ten sposób pozbędziemy się zawartych w nim substancji powodujące niepożądane działania – wymioty, nudności czy zawroty głowy.
Właściwości zdrowotne
- walka z nowotworami – buraki zawierają barwnik betacyaninis, składnik, który może zapobiegać rozwijaniu się nowotworów. Badania wykazały, iż jest skuteczny w walce z rakiem skóry, płuc czy okrężnicy. Świetnie sprawdzi się tutaj również marchew, która produkuje naturalne pestycydy – falcarinol i falcarindiol – o adekwatnościach przeciwnowotworowych. Dodatkowo badania wykazały, iż ludzie, którzy jedzą jabłka, rzadziej zapadają na raka wątroby, płuc, piersi czy jelita grubego
- funkcjonowanie jelit i oczyszczanie organizmu – bomba witaminowa w postaci opisanego wyżej koktajlu poprawia funkcjonowanie jelit, oczyszcza organizm z toksyn i obniża poziom tłuszczu i żółci w wątrobie
- zapobieganie chorobom serca – dzieje się tak m.in. za sprawą buraka ćwikłowego, który jest bogaty w potas
- wspomaganie kontroli cukrzycy – pektyna znajdująca się w jabłkach wpływa na dostarczanie organizmowi kwasu galakturonowego, który z kolei zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Dodatkowo marchew równoważy poziom cukru we krwi
- poprawa kolorytu skóry i ochrona przed uszkodzeniami – odpowiedzialne są za to witaminy i przeciwutleniacze, które zapobiegają trądzikowi, przedwczesnemu starzeniu, wypryskom czy pigmentacji