Te zielone gofry to śniadanie mistrzów. Są znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż „klasyki”

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Zielone gofry Źródło: Freepik/timolina


Te zielone gofry zachwycają wyglądem i smakiem. Ich kolor to nie zasługa szpinaku, ale innego niecodziennego składnika, który czyni z nich śniadanie mistrzów.


Sekretnym składnikiem tych zielonych gofrów jest najzdrowsza herbata na świecie, czyli matcha. W jej składzie znajdziemy wiele cennych aminokwasów i polifenoli. Związki te chronią organizm przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez wolne rodniki. W efekcie spowalniają procesy starzenia, niwelują stany zapalne tkanek i zmniejszają ryzyko uszkodzenia komórek. Odgrywają też bardzo istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych i schorzeń układu sercowo-naczyniowego, takich jak na przykład miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.


Jak zrobić zielone gofry?


Przepis na zielone gofry jest banalnie prosty i w zasadzie nie różni się niczym od receptury na klasyczne przysmaki. Jedyna zmiana to dodatek matchy do ciasta. Jej ilość zależy od indywidualnych preferencji. jeżeli nie masz pod ręką któregoś z wymienionych składników, zastąp go innym produktem. Możesz użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej i napoju roślinnego zamiast tradycyjnego mleka krowiego.
Idź do oryginalnego materiału