Ten deser, choć niezbyt wyszukany i banalnie prosty z całą pewnością zasługuje na kulinarnego Oscara. I to nie tylko ze względu na łatwość przygotowania. Pieczone śliwki z miodem i brązowym cukrem mają jeszcze jedną bardzo istotną zaletę – można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Będą też wspaniałym dodatkiem do rozmaitych potraw czy deserów, na przykład naleśników, racuchów, lodów. gofrów, owsianki itp. Opcji nie brakuje.
Jak zrobić najprostszy deser na świecie?
W zasadzie każdy – również niezbyt doświadczony kucharz – poradziłby sobie ze zrobieniem tego deseru, choćby nie mając pod ręką przepisu. Nie ma w nim żadnej „filozofii”. Wystarczy połączyć owoce z miodem i cukrem, a potem wstawić je do piekarnika. Proporcje poszczególnych składników zależą tak naprawdę od indywidualnych preferencji.