Racuchy drożdżowe z jabłkami to jeden z ulubionych przysmaków w moim domu. w okresie jesienno-zimowym robię te placuszki bardzo często. Gdy przygotowywałam je ostatnim razem, zabrakło mi cynamonu, który zwykle dodaje do ciasta. Miałam za to pod ręką inną popularną przyprawę, często wykorzystywaną w kuchni. Muszę przyznać, iż efekt tej zamiany mocno mnie zaskoczył. Przysmaki zyskały interesujący lekko cytrusowy smak z nutą pikanterii. Wszyscy zgodnie stwierdzili, iż są o niebo lepsze niż klasyki. choćby babcia, która kocha tradycję i nie lubi w niej niczego zmieniać.
Czym zastąpić cynamon w racuchach?
Cynamon w racuchach zamieniłam na kardamon. Przyprawa zawdzięcza swój cytrusowo-korzenny smak olejkom eterycznym. Dzięki nim zyskuje też wiele cennych adekwatności. Wzmacnia odporność i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Wpływa też – jak donoszą niektóre badania – na usprawnienie przemiany materii. Przyspiesza perystaltykę jelit, a jednocześnie zapobiega wzdęciom, zaparciom i innym dolegliwościom gastrycznym. Poza tym znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest popularnym dodatkiem nie tylko do wypieków, ale też potraw na bazie warzyw, ryb, a choćby mięs. Ja z kolei bardzo chętnie wzbogacam nim „małą czarną”. Kawa z kardamonem smakuje wybornie, a w dodatku wspomaga odchudzanie. od dzisiaj ta przyprawa będzie też obowiązkowym składnikiem moich racuchów.
Jak zrobić racuchy drożdżowe z kardamonem?
Przepis jest bardzo prosty i nie odbiega znacząco od klasycznej receptury. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość i pamiętać, iż te placuszki potrzebują czasu, by wyrosnąć. Warto jednak czekać, bo efekt jest tego wart. Racuchy rozpływają się w ustach, Mają interesujący smak i z pewnością przypadną do gustu niejednemu łasuchowi.