Placuszki kukurydziane to moja przekąska numer jeden. Lista ich zalet jest bardzo długa. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku zdrowe i pyszne. Nie obciążają mocno domowego budżetu. Powstają na bazie tanich składników, które z łatwością możesz dostać w każdym supermarkecie lub sklepie spożywczym za dość przystępną cenę. Ich niewątpliwym atutem jest też uniwersalność. Świetnie sprawdzają się nie tylko na drugie śniadanie, ale również szybki obiad.
Jak zrobić placuszki kukurydziane?
Placki z kukurydzy można przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiony niżej przepis potraktuj jako swego rodzaju inspirację i śmiało modyfikuj recepturę zgodnie z indywidualnymi potrzebami oraz upodobaniami. Możesz na przykład wykorzystać szczypiorek albo natkę pietruszki zamiast bazylii. jeżeli natomiast chcesz nieco podkręcić smak placuszków, dodaj do kukurydzianej masy odrobinę papryczki chili i trochę czerwonej cebuli. o ile nie masz pod ręką mleka, sięgnij po śmietankę kremówkę. Mąkę pszenną z powodzeniem zastąpi kukurydziana. Nie zawiera glutenu. Ma w sobie za to sporo błonnika. Związek ten zwiększa uczucie sytości po posiłku i poprawia przemianę materii.