Te produkty zwiększają ryzyko nowotworów. Wiele osób sięga po nie codziennie
Zdjęcie: zakupy
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż codzienne nawyki żywieniowe, takie jak spożywanie przetworzonego mięsa, mogą znacząco zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Choć świadomość roli profilaktyki jest kluczowa, często pomijamy czynniki, które są stałymi elementami naszej diety. Marek Skoczylas, w opublikowanym wideo w serwisie YouTube, podpowiada, czego nie powinniśmy jeść.Spożywanie przetworzonego mięsa jest uznawane za czynnik współodpowiedzialny za rozwój wielu nowotworów, w szczególności raka jelita grubego.Za szkodliwe działanie przetworzonego mięsa odpowiadają głównie związki chemiczne powstające podczas konserwowania, peklowania i wędzenia.Działania profilaktyczne, choć nie dają żelaznej ochrony, mogą wyraźnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, choćby o kilkadziesiąt procent.















