Te płatki zastępują mi ser. W sklepie są drogie, dlatego robię je w domu i sporo zaoszczędzam

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Płatki drożdżowe Źródło: Shutterstock / Yushchuk Myroslava


Płatki drożdżowe wyglądają dość niepozornie, ale kryją w sobie wiele cennych adekwatności. Niestety kupowane w sklepie sporo kosztują, dlatego robię je sama. Poznaj przepis na domowe płatki z nieaktywnych drożdży.


Płatki drożdżowe to nieaktywne biologicznie drożdże. Mają interesujący serowo-orzechowy smak, zwartą konsystencję i wiele cennych adekwatności. Zawierają m.in.: potas, wapń, żelazo, cynk, chrom oraz witaminy z grupy B. Wspomagają pracę układu nerwowego. Wzmacniają koncentrację i pamięć. W dodatku są źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Związki te neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników, a w rezultacie spowalniają procesy starzenia się organizmu i minimalizują ryzyko wystąpienia różnych chorób, na przykład miażdżycy, astmy, łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów czy schorzeń o podłożu nowotworowym.


Ja cenię sobie płatki drożdżowe głównie za to, iż w prosty sposób nadają moim potrawom serowego posmaku bez konieczności zwiększania ich kaloryczności. Dodając je do dań nie zwiększam ilości niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tradycyjnych serach.


Płatki drożdżowe dostępne są w drogeriach i sklepach spożywczych (zarówno stacjonarnych, jak i internetowych). Za 100 g płatków drożdżowych w moim sklepie płacę ponad 11 złotych. Dlatego, aby zaoszczędzić, ale przez cały czas cieszyć się ich smakiem, robię je sama. Czerpię z tego też dodatkową korzyść – przygotowując płatki drożdżowe w domu, mam pełną kontrolę nad tym, co do nich trafia. Niestety w niektórych produktach sklepowych znajduje się dodatek ekstraktu słodowego jęczmiennego, mąka lub sól.


Jak zrobić domowe płatki drożdżowe?


Wbrew pozorom przygotowanie płatków drożdżowych nie jest skomplikowane. Wymaga za to sporo czasu. Cierpliwość jednak popłaca. Składnik zrobiony na własną rękę smakuje o niebo lepiej niż gotowy produkt ze sklepu. Poza tym jest bardziej wydajny. Dostarcza bowiem intensywniejszych doznań smakowych. Już niewielka jego ilość wystarczy, by uzyskać pożądany efekt.
Idź do oryginalnego materiału