Przepisów na naleśniki jest mnóstwo. Każdy ma w sobie to „coś”. Jedne receptury przywołują smaki znane z dzieciństwa, drugie sprawdzają się, gdy lodówka świeci pustkami, a jeszcze inne – pozwalają na przygotowanie kulinarnych „dzieł sztuki”. Do trzeciej z przywołanych kategorii można zaliczyć francuskie crępes. Ten przysmak bije na głowę wszystkie „klasyki”. Nie sposób im się oprzeć. Rozchodzą się jak świeże bułeczki i znikają ze stołu w mgnieniu oka. Nie nadążam ze smażeniem. Na szczęście są proste w przygotowaniu i nie wymagają wiele pracy, więc w razie potrzeby gwałtownie mogę gwałtownie przygotować kolejną porcję.
Jak zrobić francuskie naleśniki krok po kroku?
Wbrew pozorom przygotowanie tych przysmaków nie jest trudne ani pracochłonne, choć wymaga cierpliwości. Ciasto, zanim trafi na patelnię powinno „odpocząć”. To bardzo istotny etap, którego nie należy pomijać. Podczas „leżakowania” z mąki uwalnia się gluten. Dzięki niemu po usmażeniu crępes są elastyczne i nie rwią się w trakcie zawijania. Na konsystencję masy pozytywnie wpływa jeszcze jeden istotny „szczegół” – dodanie do ciasta rozpuszczonego masła. Pełni ono dwojaką funkcję. Z jednej strony ułatwia rolowanie naleśników, a z drugiej – zapobiega przywieraniu przysmaków do powierzchni patelni. Nie trzeba jej dodatkowo natłuszczać.