Lody to prosty deser, który powstaje z kilku produktów. Tak naprawdę wystarczy skondensowane mleko, śmietanka i ulubione owoce lub dodatki, na przykład ekstrakt z wanilii czy kawałki gorzkiej czekolady. Producenci lodów zwykle nie ograniczają się jednak do tych trzech składników. Wzbogacają swoje wyroby o wiele innych substancji, które mają poprawić kolor, wzmocnić smak lub trwałość lodów. Eksperci ostrzegają zwłaszcza przed jednym z nich.
Szkodliwy dodatek do lodów
Szczególnie niebezpieczny może okazać się dodatek E133, czyli błękit brylantowy. To związek chętnie wykorzystywany w branży spożywczej. Dzięki niemu jedzenie zyskuje bowiem żywy, niebieski kolor i wygląda bardziej apetycznie. Spożycie barwnika miewa jednak bardzo poważne konsekwencje. Nasila objawy astmy. Nierzadko wywołuje alergie pokarmowe i przykre symptomy ze strony organizmu, na przykład katar sienny, dolegliwości gastryczne, nadpobudliwość etc. Z jedzenia niebieskich lodów powinny zrezygnować zwłaszcza dzieci, osoby starsze, a także osoby z astmą oraz przewlekłymi schorzeniami układu pokarmowego, na przykład zespołem jelita drażliwego.
Jakie lody najlepiej wybierać?
Jeśli decydujesz się na kupno lodów, wybieraj te z jak najkrótszą liczbą składników na etykiecie. Unikaj kolorowych smakołyków wzbogaconych różnego rodzaju barwnikami. Chodzi nie tylko o wspomniany już błękit brylantowy. Uczulać mogą również inne substancje, na przykład tartrazyna (E102), żółcień pomarańczowa FCF, (E110), czerwień koszenilowa (E124) czy azorubiny (E122).
Warto więc unikać kolorowych lodów. Z łatwością możesz zrobić smaczne i zdrowe smakołyki w domu. To nie tylko lepsze, ale i tańsze rozwiązanie. Miłośnikom orzeźwiających słodkości z pewnością przypadną do gustu błyskawiczne lody gotowe w 5 minut. Są pyszne, a w dodatku dietetyczne. Nie zawierają cukru i mogą po nie swobodnie sięgać również osoby, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.