Te grzyby po ususzeniu są jak trutka na szczury. Fatalne stężenie toksyn
Zdjęcie: grzyby suszone
Suszenie grzybów to od wieków popularny sposób na ich przechowywanie. Większość gatunków świetnie znosi ten proces, dzięki czemu możemy cieszyć się ich aromatem i smakiem choćby zimą. Niestety, nie wszystkie nadają się do suszenia. Niektóre, zamiast stać się przysmakiem, mogą zamienić się w prawdziwą truciznę. Eksperci podkreślają, iż stężenie toksyn w niektórych gatunkach po wysuszeniu bywa tak wysokie, iż porównuje się je do działania trutki na szczury.Suszenie koncentruje nie tylko smak i aromat, ale także szkodliwe substancje obecne w grzybachGąska zielona po wysuszeniu staje się wyjątkowo niebezpieczna – może uszkadzać mięśnie i narządy wewnętrzneRydze, opieńki, kanie, mleczaje i gołąbki tracą swoje walory, a niektóre z nich mogą zyskać drażniące lub toksyczne adekwatnościMaślaki i inne grzyby o dużej zawartości wody łatwo pleśnieją, choćby jeżeli zostaną wysuszoneBorowik ceglastopory zawiera toksyny rozkładające się dopiero podczas gotowania – suszenie na surowo może być ryzykowne