Paluszki z ciasta francuskiego to jedna z moich ulubionych przekąsek. Różnorodność dodatków sprawia, iż ich smak nigdy się nie nudzi. Możesz przygotować paluszki z ciasta francuskiego z dowolnymi słodkimi i wytrawnymi dodatkami, dzięki czemu zastąpisz nimi podawane do popołudniowej kawy ciastka lub wykorzystasz jako dodatek do dipów, czerwonego barszczu oraz samodzielną przekąskę.
Jak zrobić paluszki z ciasta francuskiego?
Aby przygotować paluszki z ciasta francuskiego, wystarczą 3 składniki, czyli ciasto, jajka i nadzienie – poniższy przepis uwzględnia nadzienie z wędzonego boczku, który możesz zastąpić ulubioną szynką np. szynką parmeńską lub żółtym serem. o ile chcesz udekorować paluszki z ciasta francuskiego i podbić ich smak, to możesz posypać je przed pieczeniem np. rozmarynem, nasionami czarnuszki, gruboziarnistą solą, mieloną papryką bądź sezamem.
Porada: jajka, które używane są do smarowania ciasta francuskiego, powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem.