Te apetyczne roladki robię z cukinii i prostych dodatków. Każdy chce na nie przepis

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Roladki z cukinii z szynką i mozzarellą Źródło: Shutterstock / Carey Jaman


Zapiekane roladki z cukinii to świetna alternatywa dla tuczących przekąsek ze sklepu. Podaj roladki na spotkaniu ze znajomymi, a każdy będzie zachwycony. Wykonie jest banalne.


Roladki z cukinii to nie tylko pyszna przekąska, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Danie łączy w sobie bogate w witaminę C i niesamowicie soczyste letnie warzywo, obfitującą w białko, dość lekką szynkę, a także dostarczający wapnia ser mozzarella. Danie jest też pełne błonnika i zawiera niezbędny do przyswojenia niektórych witamin tłuszcz. Całkiem nieźle jak na zamiennik niezdrowych przekąsek, które możesz kupić w sklepie, prawda?


Smak potrawy też zachwyci, bo lekko słodka cukinia dobrze komponuje się z aromatyczną szynką i wyrazistymi włoskimi serami. Nie pozostaje nic innego jak tylko przygotować przekąskę z cukinii i zjeść ją zamiast chipsów, orzeszków prażonych czy frytek smażonych w głębokim tłuszczu.


Jak zrobić sycącą przekąskę z cukinii?


Cukinia jest uniwersalnym warzywem i zawinięcie w roladki jest jednym z wielu pomysłów na jej podanie. Do wyboru masz przekąskę na ciepło i na zimno. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż ta delikatna, zapieczona z chrupiącym serem cukinia. Robię ją zatem w piekarniku, a wewnątrz roladki zamykam szynkę parmeńską oraz wiórki żółtej mozzarelli z przyprawami. Całość smakuje tak, iż palce lizać.
Idź do oryginalnego materiału