Roladki z cukinii to nie tylko pyszna przekąska, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Danie łączy w sobie bogate w witaminę C i niesamowicie soczyste letnie warzywo, obfitującą w białko, dość lekką szynkę, a także dostarczający wapnia ser mozzarella. Danie jest też pełne błonnika i zawiera niezbędny do przyswojenia niektórych witamin tłuszcz. Całkiem nieźle jak na zamiennik niezdrowych przekąsek, które możesz kupić w sklepie, prawda?
Smak potrawy też zachwyci, bo lekko słodka cukinia dobrze komponuje się z aromatyczną szynką i wyrazistymi włoskimi serami. Nie pozostaje nic innego jak tylko przygotować przekąskę z cukinii i zjeść ją zamiast chipsów, orzeszków prażonych czy frytek smażonych w głębokim tłuszczu.
Jak zrobić sycącą przekąskę z cukinii?
Cukinia jest uniwersalnym warzywem i zawinięcie w roladki jest jednym z wielu pomysłów na jej podanie. Do wyboru masz przekąskę na ciepło i na zimno. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż ta delikatna, zapieczona z chrupiącym serem cukinia. Robię ją zatem w piekarniku, a wewnątrz roladki zamykam szynkę parmeńską oraz wiórki żółtej mozzarelli z przyprawami. Całość smakuje tak, iż palce lizać.