Biała kiełbasa to klasyka na wielkanocnym stole. Oczywiście moja rodzina też się nią zajada. W tym roku postanowiłam jednak przygotować z niej coś innego niż tylko kiełbasę gotowaną, pieczoną lub jako dodatek do wielkanocnego żurku. Wpadłam na pomysł, by zrobić z niej szybką zapiekankę. Przepis, który proponuję, łączy w sobie klasyczny smak białej kiełbasy z nutą słodyczy i kwasowości jabłek oraz charakterystycznym, lekko pikantnym smakiem pora. Kiełbasa wychodzi soczysta i aromatyczna.
Jak zrobisz szybką i obłędnie pyszną zapiekankę z białą kiełbasą?
Zanim przystąpicie do robienia zapiekanki, zapoznajcie się ze wskazówkami:
Chcąc wykorzystać surową białą kiełbasę, pamiętajcie, by najpierw ją sparzyć; w tym celu wystarczy, iż włożysz kiełbasę do zimnej wody i stopniowo podgrzejesz w temperaturze około 80-90 stopni, do momentu jej zaparzenia – kiełbasa stanie się szarobiała.
Do dania najlepiej wykorzystać jabłka odmiany słodko-kwaśnej.
Jeśli lubicie smak i aromat czosnku, możecie do sosu wcisnąć dwa ząbki tego warzywa.
Zapiekanka elegancko się prezentuje, jeżeli robiona jest w kokilkach, ale jak najbardziej danie możecie zrobić w jednym dużym naczyniu żaroodpornym.
Opcjonalnie na wierzch zapiekanki możecie posypać 100 gramów tartego sera żółtego. Wówczas na 5 minut przed końcem pieczenia posypcie zapiekanką startym serem.
Przed podaniem dania możecie posypać je ulubioną zieleniną – natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem lub cebulką dymką.