Takie kotlety w moim domu to już przeszłość. Teraz robię tylko schabowe po lubelsku

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Kotlet schabowy z dodatkami Źródło: Pexels / Valeria Boltneva


Kotlety schabowe można spotkać w każdym regionie Polski. Te przygotowywane na Lubelszczyźnie są jednak wyjątkowe. Pokochałam je od pierwszego kęsa i sama już innych w domu nie robię. Sprawdź, w czym tkwi ich sekret.


Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, który cieszy się popularnością w całym kraju. Niedawno przekonałam się, jednak iż każdy region przygotowuje go nieco inaczej. Podczas ostatniej wizyty u znajomych zjadłam schabowego po lubelsku. Smakował inaczej niż znane mi dotąd „klasyki”. Był znacznie delikatniejszy. Wręcz rozpływał się w ustach. Kiedy usłyszałam, w czym tkwi jego sekret, nie mogłam uwierzyć, iż jedna mała zmiana może przynieść tak wspaniały efekt. Musiałam poprosić znajomą o przepis. Na szczęście mi go dała, a ja z przyjemnością podzielę się z tobą tą wyjątkową recepturą.


Jakie mięso jest najlepsze na kotlety schabowe po lubelsku?


Przygotowanie schabowych po lubelsku należy zacząć od wyboru odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdza się schab wieprzowy. Zawsze staraj się sięgać po kawałki poprzerastane tłuszczem. To on jest głównym nośnikiem smaku. Co więcej, dzięki niemu kotlety po usmażeniu będą miękkie i soczyste. Chude mięso łatwo ulega przesuszeniu. Poza tym trudniej je rozbić i nadać mu pożądany kształt. jeżeli masz taką możliwość, zaopatruj się u zaufanego i sprawdzonego rzeźnika.


Jak zrobić schabowe po lubelsku?


Kotlety schabowe po lubelsku powstają z zamarynowanego mięsa. Ich sekretem jest również dość niecodzienna panierka na bazie tylko dwóch produktów, czyli mąki i jajka. Brak bułki tartej sprawia, iż przysmak ma delikatniejszy smak i jest znacznie zdrowszy. Dostarcza mniejszej liczby kalorii. To ważne zwłaszcza dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy i zadbać o sylwetkę.
Idź do oryginalnego materiału