Odkąd znalazłam ten przepis nie kupuję lodów w sklepie. Moja wersja tego przysmaku jest znacznie zdrowsza i obłędnie pyszne. Poza tym mam pewność, iż nie zawierają żadnych sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku czy innych konserwantów, przed którymi niedawno ostrzegała w mediach społecznościowych dziennikarka Katarzyna Bosacka. Chodzi między innymi o olej palmowy czy cukier. Te związki spożywane w nadmiernych ilościach podwyższają poziom „złego cholesterolu” w organizmie, a tym samym zwiększają ryzyko wystąpienia rozmaitych chorób (miażdżycy, nadciśnienia tętniczego itp.).
Jak zrobić domowe lody?
Sekretnym składnikiem moich lodów są nasiona chia. Dodaje do nich jeszcze różne owoce, na przykład truskawki. Z powodzeniem możesz je jednak zastąpić malinami, borówkami amerykańskimi, jagodami czy kiwi. Wszystko zależy od twoich preferencji i tego, co akurat masz pod ręką.