Tak jedzenie sera wpływa na nasz mózg. Zaskakujące odkrycie naukowców

pultusk24.pl 8 godzin temu
Najnowsze badania opublikowane 25 października w czasopiśmie "Nutrients" rzucają nowe światło na wpływ diety na zdrowie mózgu. Onet przywołuje ustalenia naukowców, którzy odkryli, iż regularne spożywanie sera może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju demencji. Demencja pozostaje jednym z największych wyzwań zdrowotnych XXI wieku. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2021 r. na całym świecie z tą chorobą zmagało się ponad 50 mln osób. Eksperci przewidują, iż do 2050 r. liczba ta może wzrosnąć trzykrotnie. W Wielkiej Brytanii demencja dotyka w tej chwili jedną na 11 osób powyżej 65. roku życia, co odpowiada około 944 tys. przypadków. O 24 proc. mniejsze ryzyko demencji

W badaniu wzięło udział około 8 tys. osób w wieku 65 lat i młodszych. Porównano grupę osób, które regularnie jadły ser z osobami, które unikały tego produktu. Wyniki wskazują, iż osoby spożywające ser przynajmniej raz w tygodniu miały o 24 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na demencję. W przeliczeniu na 1 tys. osób oznacza to 10,6 przypadków demencji mniej.

Co więcej, u osób, które mimo wszystko zachorowały, regularne spożywanie sera opóźniało moment diagnozy średnio o tydzień w porównaniu z grupą kontrolną. Choć bezwzględna różnica w ryzyku wyniosła jedynie 1,06 proc., naukowcy podkreślają, iż wynik ten jest statystycznie istotny.

Dlaczego ser może chronić mózg?

Badacze wskazują na kilka mechanizmów, które mogą wyjaśniać ochronne działanie sera. Produkty mleczne, takie jak ser, są bogate w białka i aminokwasy, które wspierają zdrowie neuronów i chronią je p
Idź do oryginalnego materiału