W badaniu wzięło udział około 8 tys. osób w wieku 65 lat i młodszych. Porównano grupę osób, które regularnie jadły ser z osobami, które unikały tego produktu. Wyniki wskazują, iż osoby spożywające ser przynajmniej raz w tygodniu miały o 24 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na demencję. W przeliczeniu na 1 tys. osób oznacza to 10,6 przypadków demencji mniej.
Co więcej, u osób, które mimo wszystko zachorowały, regularne spożywanie sera opóźniało moment diagnozy średnio o tydzień w porównaniu z grupą kontrolną. Choć bezwzględna różnica w ryzyku wyniosła jedynie 1,06 proc., naukowcy podkreślają, iż wynik ten jest statystycznie istotny.
Dlaczego ser może chronić mózg?
Badacze wskazują na kilka mechanizmów, które mogą wyjaśniać ochronne działanie sera. Produkty mleczne, takie jak ser, są bogate w białka i aminokwasy, które wspierają zdrowie neuronów i chronią je p
















