Ta zupa to mój przepis na szybki obiad w upalne dni. Zrobisz ją z prostych składników

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Gazpacho Źródło:etorres69 /Getty Images


Gdy na zewnątrz robi się ciepło, w mojej kuchni pierwsze skrzypce grają chłodniki. Największą popularnością cieszy się zupa o hiszpańskim rodowodzie. Główną rolę odgrywa w niej jeden prosty i łatwo dostępny składnik.


Chłodniki można przygotować na bazie różnych warzyw. Wielu zwolenników ma zupa z botwinki, czyli młodych buraczków wraz z liśćmi. W moim domu zdecydowanym faworytem jest natomiast gazpacho. Tradycyjny przepis na ten przysmak wywodzi się z Andaluzji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w polskich warunkach. Robi się go bardzo prosto z kilku składników.


Jak zrobić gazpacho?


Tak naprawdę wystarczy pokroić składniki, zmiksować je w blenderze, a na koniec doprawić całość wedle uznania i schłodzić zupę w lodówce. Niektórzy dodają do niej również kostki lodu, by wzmocnić efekt orzeźwienia. Nie jest to jednak najlepszy patent. Jego zastosowanie sprawia bowiem, iż gazpacho staje się bardziej wodniste i smak traci na intensywności. Pamiętajcie, iż ilość składników podana w przepisie ma charakter orientacyjny. Możecie eksperymentować z proporcjami i dostosować je do swoich indywidualnych upodobań.
Idź do oryginalnego materiału