Spaghetti bolognese podałam ostatnio jako pyszną kolację z makaronem. Włoskie danie moim zdaniem należy urozmaicać, więc dodałam do niego mało oczywiste składniki. Tym razem padło na dynię. Kupiłam smakowitą odmianę muscat i użyłam jej oprócz pomidorów. Gotowałam dla niejedzących mięsa znajomych, więc mieloną łopatkę wieprzową, której zwykle używam, podmieniłam jeszcze na czerwoną soczewicę. Wyszło smacznie i syto.
Jak zrobić pyszną kolację z makaronem?
W mojej wersji spaghetti bolognese zamieniłam tylko mięso i część pomidorów. Tradycyjne trio, czyli marchew, cebula i seler naciowy poddusiłam je jak w oryginalnym przepisie. Potem dodałam opłukaną soczewicę, pokrojoną dynię oraz bulion i dość krótko wszystko gotowałam. Doprawiłam na koniec ziołami i podałam z osobno ugotowanym makaronem. Smak był nieziemski.