Panujące na zewnątrz warunki wystawiają naszą odporność na ogromną próbę podczas walki z wszechobecnymi wirusami. Mimo, iż przeziębienie nie jest poważną chorobą to jego objawy mogą znacznie wpłynąć na jakość naszego życia, ponieważ prowadzą do ogólnego osłabienia organizmu.
Na całe szczęście można sobie pomóc i skorzystać z naturalnych sposobów na złagodzenie objawów przeziębienia. Ta prosta receptura pozwoli ci gwałtownie pozbyć się przeziębienia. Działa lepiej niż leki z apteki!
Domowy syrop z miodu i imbiru na przeziębienie
Mikstura miodu pszczelego oraz imbiru to skuteczny i naturalny lek, który gwałtownie przynosi ulgę w przeziębieniu i grypie. Każde z osobna dostarczają niezbędnych składników odżywczych, które poprawią pracę układu odpornościowego. Syrop domowej roboty posiada wyłącznie naturalne składniki i nie niesie za sobą ryzyka wystąpienia skutków ubocznych.
Miód i jego działanie
Miód ma silne adekwatności przeciwzapalne i antybakteryjne. Od stuleci znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako lek na problemy z układem oddechowym, ale nie tylko.
Ten złoty eliksir posiada mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych i enzymów, które zwalczają objawy przeziębienia.
Poza tym zawiera witaminy C i A, które są niezbędne, aby zniszczyć wirusy i bakterie z organizmu. Znajdziemy w nim również pierwiastki, takie jak potas i magnez, które pozwalają zapobiec namnażaniu się groźnych mikroorganizmów. adekwatności przeciwzapalne miodu pomagają gwałtownie złagodzić ból gardła i podrażnienia górnych dróg oddechowych.
Imbir i jego adekwatności
Imbir to roślina o silnym działaniu przeciwzapalnym i wykrztuśnym. Gingerol, który znajdziemy w imbirze działa jak naturalny antybiotyk usuwa z ciała bakterie i wirusy zagrażające naszym drogom oddechowym. Posiada on również sporo witaminy C oraz potas, niacynę i fosfor, które wzmacniają układ odpornościowy i podwyższa produkcję przeciwciał. Dodatkowo, imbir pomaga łagodzić kaszel, a tym samym podrażnienia górnych dróg oddechowych.
Syrop z miodu i imbiru można w prosty sposób przygotować samemu w domu. Koszty przygotowania lekarstwa są niewielkie, a korzyści jakie wyniesiemy z jego stosowania są ogromne.
Jak przygotować syrop?
Składniki
- 1 średniej wielkości korzeń imbiru
- 1 szklanka ulubionego miodu pszczelego, około 350 g
Sposób przygotowania
- Obierz korzeń imbiru i pokrój go na cienkie plasterki
- Umieść imbir w zamykanym słoiku i zalej go miodem
- Zamknij słoik i odstaw w ciemne miejsce na 48 godzin
- Syrop jest gotowy do spożycia
Zastosowanie
Przyjmuj łyżkę stołową syropu 3-4 razy dziennie, gdy dopadnie cię przeziębienie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zażywać jedną łyżkę stołową syropu dziennie na wzmocnienie odporności.
Jest on również bezpieczny dla dzieci. W ich przypadku porcję syropu należy zmniejszyć do jednej łyżeczki. Koniecznie wypróbuj tę naturalną metodę, a z pewnością szybciej pozbędziesz się objawów przeziębienia.