Pieczony kalafior to dziecinnie prosta, a zarazem niezwykle apetyczna przekąska, którą można wykorzystać na wiele różnych sposobów. To danie idealne na domową imprezę w gronie rodziny, znajomych i przyjaciół, ale nie tylko. Wyrazisty smak warzywa świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs i sosów. Jest też doskonałym składnikiem zup oraz sałatek. Możecie go jeść na ciepło i na zimno. Wybór należy do was.
Jak zrobić kalafior z piekarnika?
Przygotowanie pieczonego kalafiora nie wymaga dużego doświadczenia ani specjalnego sprzętu. Nie pochłania też wiele energii. Wystarczy wymieszać kilka przypraw, połączyć je z warzywem, a na koniec umieścić wszystko w piekarniku na około pół godziny. Możecie też razem z kalafiorem zapiec inne jarzyny, na przykład marchewkę, cukinię, bakłażana, pomidory, paprykę, brokuły, szparagi czy cebulę i zrobić z nich pyszną sałatkę (idealny dodatek do dań z grilla).