Na wielkanocnym stole królują oczywiście jajka – mogą być podawane na twardo, faszerowane, w majonezie, z chrzanem oraz na przykład jako składnik sałatek. Obowiązkową pozycją jest także żurek lub barszcz biały, słodkie wypieki, ale też mięsa. Święta będą wyjątkowo smaczne, jeżeli podacie pieczoną szynkę według przepisu Ewy Wachowicz. najważniejszy jest w niej jeden składnik, który dla wielu osób z pewnością będzie zaskoczeniem.
Jak zrobić pieczoną szynkę według przepisu Ewy Wachowicz?
Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na pieczoną szynkę. Zaprezentowała go w programie „Ewa gotuje”. W przepisie niezwykle ważne jest dostosowanie temperatury do momentu pieczenia mięsa. Chodzi o to, by najpierw piec szynkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez przykrycia przez około 20 minut, a dopiero później należy ją przykryć. Wtedy czas pieczenia musi być już o wiele dłuższy – nie powinniście wyjmować szynki z piekarnika przez około 3-4 godziny, a mięso musi piec się w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Jest to sekret cudownie kruchej, ale też wyjątkowo soczystej szynki.