Szybkie smażone pierożki z rybą. Idealna przekąska na imprezę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Smażone pierożki wonton z rybą i krewetkami Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Inspirowane kuchnią azjatycką smażone pierożki wonton z dorszem i krewetkami. Do tego sos słodko-kwaśny i nic więcej nie potrzeba. – Przygotowuję je na spotkania ze znajomymi. Znikają w mgnieniu oka! A żeby ułatwić sobie pracę, wykorzystuję gotowe ciasto – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.


– Nie bójmy się sięgać po gotowe produkty. Azjaci z tego słyną, iż ułatwiają sobie pracę w kuchni, korzystając z gotowców. Ciasto na pierożki wonton można oczywiście zrobić samemu, ale kiedy nie macie czasu, a chcecie zrobić efektowne danie, wykorzystajcie tak jak ja, mrożone ciasto wonton. Można je bez problemu kupić w dużych marketach – mówi Leszek Wodnicki.


Farsz rybny do pierożków wonton


Sekretem smażonych pierożków jest farsz: to zmielona, świeża ryba, wyczuwalne kawałki krewetek i dużo warzyw. Jest świeży, lekki, wyrazisty w smaku. Masa rybna musi być zmielona, a pozostałe składniki posiekane drobno, tak aby kawałeczki krewetek i warzyw były widoczne. – Taka moja rada i pomysł na własne eksperymenty w kuchni: dorsza można zastąpić mięsem z kurczaka. Wtedy będą to pierożki drobiowe z krewetkami. To połączenie też doskonale smakuje. Zwróćcie uwagę, iż w farszu jest naprawdę dużo warzyw, to bardzo ważne w tym przepisie – mówi kucharz.


Smażone pierożki – idealne na imprezę


W przepisie Leszka Wodnickiego pierożki są podawane z gotowym sosem słodko-kwaśnym. Można go kupić na stoiskach z azjatycką żywnością. – Zróbcie te pierożki jako przekąskę na imprezę. Są wygodne w jedzeniu, wystarczy wziąć do ręki, zamoczyć w sosie i zajadać! Usmażcie dużo, bo gwarantuję, iż znikną błyskawicznie – mówi Leszek Wodnicki.


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału