Świeży szpinak to idealny dodatek do sałatek, jednak ze szpinaku można również przygotować np. smaczną jarzynkę na ciepło, która świetnie smakuje z sadzonymi jajkami, aromatyczny sos szpinakowy do makaronu lub kaszy oraz farsz do naleśników lub pierogów.
Jak zrobić dobry szpinak?
Szpinak nie ma wyrazistego smaku i trzeba do niego dodać przyprawy, które sprawią, iż nie będzie mdły. Tradycyjnie do świeżego i mrożonego szpinaku dodaje się sporo czosnku, cebulę oraz sól i pieprz. Smak tego warzywa doskonale dopełnia również sok z cytryny i suszony lub świeży czosnek niedźwiedzi. Sekretem pysznego szpinaku jest także dodanie do niego masła klarowanego. Masło poprawia walory smakowe m.in. sosu szpinakowego ze śmietaną, który można podawać do makaronu.
Stosując szpinak jako dodatek do innych warzyw oraz mięsa, wystarczy dodać go pod koniec smażenia, aby liście się nie rozgotowały. Szpinak nie wymaga długiego gotowania, smażenia lub duszenia – wystarczy kilka minut obróbki termicznej, aby świeży i mrożony szpinak był gotowy do spożycia.
Jak zrobić duszony szpinak ze śmietaną?
Przygotowanie szpinaku ze śmietaną nie jest trudne i zajmuje kilka czasu. Poznaj przepis na ten smaczny dodatek. Podasz go m.in. do ziemniaków i sadzonego jajka oraz wykorzystasz jako sos do makaronu.