Szczupły nie zawsze oznacza, iż zdrowy
Naukowcy z McMaster University wraz z zespołem badawczym przeanalizowali dane ponad 33 000 dorosłych osób w wieku 35-69 lat. Wykorzystano rezonans magnetyczny (MRI) oraz ultrasonografię, aby określić poziom tłuszczu trzewnego i tłuszczu wątroby oraz sprawdzić, czy ma on związek z wczesnymi oznakami miażdżycy, zwłaszcza pogrubieniem ściany tętnicy szyjnej.
Wnioski są alarmujące: im więcej tłuszczu trzewnego, tym większe pogrubienie ściany tętnicy szyjnej i to niezależnie od wskaźnika BMI, rozmiaru talii, poziomu cholesterolu czy ciśnienia krwi.Reklama
Tłuszcz wątroby również okazał się powiązany z uszkodzeniem naczyń, choć słabiej niż tłuszcz trzewny.
Miejsce gromadzenia tłuszczu ma znaczenie
Zwykle skupiamy się na tym, ile ważymy lub jaki mamy wskaźnik BMI, ale te wskaźniki nie ujawniają gdzie w organizmie magazynowany jest tłuszcz, a to właśnie może być najważniejsze dla zdrowia organizmu.
Od dawna mówi się, iż to tłuszcz trzewny stanowi największe zagrożenie. Znajduje się on głęboko w jamie brzusznej i otacza narządy wewnętrzne. Taki tłuszcz jest "metabolicznie aktywny", co oznacza, iż produkuje on substancje zapalne, może wpływać na insulinooporność, podnosić poziom “złych" lipidów i przyspieszać procesy prowadzące do uszkodzenia ścian naczyń.
Tętnice szyjne a ryzyko chorób
Ściany tętnicy szyjnej to najważniejsze naczynia zaopatrujące mózg w krew. Gdy dochodzi do ich pogrubienia lub zaczynają się tworzyć w nich blaszki miażdżycowe, zaburza to przepływ krwi, a to z kolei sprawia, iż ryzyko udaru lub zawału wzrasta. Tłuszcz trzewny i wątroby zostały powiązane z wczesnymi markerami miażdżycy, co sugeruje, iż procesy chorobowe mogą toczyć się ukrycie, choćby gdy osoba wydaje się być szczupła i zdrowa.
Wskaźnik BMI a ryzyko chorób
Fakt, iż jesteśmy szczupli, nie zawsze daje gwarancję niskiego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Nie tylko wskaźnik BMI i obwód talii są wyznacznikami zdrowia tętnic, ale także ilość zgromadzonego tłuszczu trzewnego.
Aby zminimalizować ryzyko chorób serca i udaru mózgu, każdy powinien stosować zdrową i zbilansowaną dietę oraz pamiętać o regularnej aktywności fizycznej, która powoduje redukcję tkanki tłuszczowej, wzmacnia ściany tętnic i poprawia pracę mięśnia sercowego.
Zaleca się minimum 150 minut aktywności fizycznej w tygodniu o umiarkowanej intensywności. W diecie należy zadbać o obecność warzyw, produktów pełnoziarnistych i zdrowych tłuszczów.
Dla zdrowia serca warto ograniczyć produkty przetworzone i te, które zawierają duże ilości cukrów. Nie należy także zapominać o profilaktyce i regularnych badaniach.
Źródło: https://www.nature.com/articles/s43856-025-01123-y
CZYTAJ TAKŻE:









