Sezon na młodą kapustę trwa dość krótko, dlatego warto ten czas wykorzystać w 100 procentach, zajadając się tym warzywem. Dostarcza ono niewielu kalorii, ale kryje w sobie mnóstwo witamin i związków mineralnych, jest też bogate w błonnik pokarmowy. Najważniejsze jednak, iż smakuje naprawdę świetnie i daje szerokie pole do kulinarnego popisu. Z młodej kapusty można przyrządzić sycące dania zarówno na obiad, jak i na kolację. My polecamy prostą i szybką w przygotowaniu zupę z młodej kapusty.
Jak zrobić szybką i sycącą zupę z młodej kapusty?
Taka zupa z młodej kapusty jest bardzo pożywna, a jej smak wielu osobom może kojarzyć się z czasem dzieciństwa. Swój przepis na tę potrawę zdradził Jakub Kuroń. Dużym plusem tego dania jest czas jego przygotowania – jest krótki, więc idealnie sprawdzi się jako „obiad awaryjny”, gdy spieszycie się i nie możecie spędzić kilku godzin w kuchni. Ważne jest, by warzywa lekko podsmażyć na maśle – dzięki temu zupa nabierze naprawdę wyjątkowego aromatu.