Superszybkie naleśniki robię bez grama mąki. Wystarczą 3 proste składniki

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Naleśniki Źródło:peredniankina / Getty Images


Naleśniki bez mąki to świetna propozycja nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej. Z pewnością pokochają je również ci, którzy szukają prostych i szybkich pomysłów na śniadanie, obiad lub kolację. Placki zrobicie w ekspresowym tempie z kilku łatwo dostępnych produktów.


Słowo „naleśniki” przywodzi na myśl placki przygotowywane na bazie mąki pszennej, jajek, wody, mleka oraz szczypty soli. Jednak te specjały można zrobić na mnóstwo różnych sposobów, choćby z pominięciem składników, które wiele osób uznaje za absolutny „must have”. Dziś chciałabym wam przedstawić przepis na naleśniki bez mąki. Te rarytasy są prawdziwym hitem nie tylko wśród osób z nietolerancją glutenu. Chętnie sięgają po nie również łasuchy, które lubią eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków.


Jak zrobić naleśniki bez mąki?


Wystarczy wymieszać ze sobą trzy produkty – jajka, mascarpone i masło – a potem usmażyć placuszki. Pamiętajcie, iż możecie śmiało modyfikować poniższy przepis i zastąpić serek śmietanką kremówką, a zamiast masła użyć innego tłuszczu, na przykład oleju lub oliwy. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić podstawową recepturę o inne składniki. Wszystko zależy od tego, jak zamierzacie podać naleśniki. W wersji wytrawnej dobrze sprawdzą się mieszanki ziół włoskich, a także sól, pieprz czy oregano. jeżeli chcecie zaserwować placki na słodko, dodajcie do ciasta odrobinę cynamonu albo ekstraktu z wanilii.
Idź do oryginalnego materiału