Słowo „naleśniki” przywodzi na myśl placki przygotowywane na bazie mąki pszennej, jajek, wody, mleka oraz szczypty soli. Jednak te specjały można zrobić na mnóstwo różnych sposobów, choćby z pominięciem składników, które wiele osób uznaje za absolutny „must have”. Dziś chciałabym wam przedstawić przepis na naleśniki bez mąki. Te rarytasy są prawdziwym hitem nie tylko wśród osób z nietolerancją glutenu. Chętnie sięgają po nie również łasuchy, które lubią eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków.
Jak zrobić naleśniki bez mąki?
Wystarczy wymieszać ze sobą trzy produkty – jajka, mascarpone i masło – a potem usmażyć placuszki. Pamiętajcie, iż możecie śmiało modyfikować poniższy przepis i zastąpić serek śmietanką kremówką, a zamiast masła użyć innego tłuszczu, na przykład oleju lub oliwy. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić podstawową recepturę o inne składniki. Wszystko zależy od tego, jak zamierzacie podać naleśniki. W wersji wytrawnej dobrze sprawdzą się mieszanki ziół włoskich, a także sól, pieprz czy oregano. jeżeli chcecie zaserwować placki na słodko, dodajcie do ciasta odrobinę cynamonu albo ekstraktu z wanilii.