Ochota na słodkie częstsza u jednej płci. Skąd się bierze?
Nagła ochota na słodycze to zjawisko, które częściej pojawia się u kobiet, niż u mężczyzn. Wiele badań potwierdza, iż to właśnie kobiety częściej miewają silną i nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, choć mężczyźni także sięgają po słodycze.
Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego może pojawiać się o każdej porze dnia, choć niektórzy zdecydowanie silniej odczuwają ją popołudniu, tuż po zjedzonym posiłku.
Ochota na słodkie może wynikać z pewnych zaburzeń - jest m.in. objawem wahania poziomu glukozy we krwi oraz niedoborów składników odżywczych (magnezu, chromu oraz witamin z grupy B). Okazuje się jednak, iż to kobiety mają większe predyspozycje - zarówno do powyższych zaburzeń - jak i są bardziej narażone na inne czynniki, które wywołują głód, z ukierunkowaniem na produkty o wysokiej zawartości cukru. Jakie to czynniki? Reklama
Zmiany hormonalne potęgują głód. Kobiety częściej sięgają po słodkie
Hormony płciowe u kobiet zmieniają się w trakcie całego cyklu menstruacyjnego. Zarówno estrogen jak i progesteron mają wpływ na głód i tzw. zachcianki żywieniowe. Wzrost i spadek ich stężenia mają bezpośredni wpływ na nastrój, apetyt i układ nagrody i są różne w zależności od dnia cyklu. Największy apetyt kobiety odczuwają przed miesiączką i jest to spowodowane spadkiem poziomu estrogenów i progesteronu, które bezpośrednio wpływają z kolei na poziom serotoniny w mózgu (neuroprzekaźnik i hormon, który odgrywa kluczową rolę m.in. w regulacji nastroju, snu, apetytu).
Jedzenie pod wpływem emocji. Na smutek pomaga ciastko
Kobiety są bardziej narażone na wahania nastroju, jego spadek oraz częściej chorują na zaburzenia depresyjne i lękowe. Niski poziom serotoniny powoduje pogorszenie nastroju, zmianę jakości życia chorych. Udowodniono, iż produkty o wysokiej zawartości cukrów mają wpływ na poziom serotoniny, tzn. podnoszą go. Dzięki temu to właśnie słodycze stają się kuszące w momencie silnych emocji, takich jak smutek czy lęk.
Stres wywołuje głód. Potrzebna jest duża dawka energii
Kobiety o wiele bardziej podatne są na stres i o wiele częściej przejmują się sprawami dnia codziennego. Wysoki poziom stresu, utrzymujący się przez dłuższy czas, prowadzi do zaburzeń produkowania greliny i leptyny - hormonów głodu i sytości. Poziom greliny wzrasta, a leptyny spada, przez co częściej odczuwany jest głód i istnieje większa potrzeba zapewnienia organizmowi dużej dawki energii.
Jedzenie słodkich przekąsek jest także pewnym mechanizmem radzenia sobie z trudnymi sytuacjami, może być nawykiem, wypracowanym przez długie lata.
Ciało przygotowuje się na ciążę. Organizm potrzebuje paliwa
Ochota na słodkie, która pojawia się najczęściej przed menstruacją, jest też zjawiskiem biologicznym, bowiem organizm kobiety "przygotowuje" się na potencjalną ciążę. To sprawia, iż ciało potrzebuje dodatkowych zapasów energii, do których z łatwością uzyska dostęp (takim paliwem jest cukier).
Bakterie jelitowe a ochota na słodycze
Inną przyczyną, dlaczego to właśnie kobiety częściej niż mężczyźni mają nagłą ochotę na słodkie, jest mikrobiom jelit. To właśnie jelita wysyłają do mózgu informację, jakich składników odżywczych potrzebuje nasze ciało, a za ich zdrowie odpowiadają miliony różnych bakterii, zasiedlających przewód pokarmowy.
Równowaga "dobrych" i "złych" bakterii w jelitach może zostać zachwiana przez przyjmowane leki, przebyte infekcje, nieodpowiednią dietę, aż w końcu - cykl menstruacyjny.
Zachwiania estrogenu powodują, iż zwiększa się ochota na cukier jednak, jak wskazują badania nad mikrobiomem, niektóre bakterie w jelitach człowieka są bezpośrednio zależne od cukru, zatem jego regularne spożywanie w nadmiernych ilościach może wzmacniać mechanizm uzależnienia od produktów wysokowęglowodanowych.
Zachcianki żywieniowe u kobiet i mężczyzn: czym się różnią?
Zarówno mężczyźni jak i kobiety mają tzw. zachcianki żywieniowe ale za to kobiety są bardziej podatne na społeczną presję związaną z pożądanym wyglądem ciała i to właśnie kobiety odczuwają większą satysfakcję emocjonalną po zjedzeniu słodkich produktów.
W przypadku mężczyzn zachcianki żywieniowe nie mają podłoża emocjonalnego, dlatego o wiele łatwiej jest im je kontrolować. Mężczyźni łatwiej redukują aktywację neuronów, odpowiadających za odczuwanie przyjemności z jedzenia dlatego rzadziej doświadczają napadów głodu z ukierunkowaniem na "niezdrowe jedzenie".
Źródła:
http://www.phie.pl/pdf/phe-2017/phe-2017-1-057.pdfhttps://www.rosycheeked.com/nutrition/the-sweet-tooth-gene-how-women-are-programmed-to-crave-sugary-treats/?utm_source=chatgpt.comhttps://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/why-most-women-just-cant-say-no-to-dessert-the-science-behind-food-cravings/articleshow/122174703.cms
CZYTAJ TAKŻE: