Sos żurawinowy bez cukru - przepis. Co jeszcze zrobić ze świeżej żurawiny?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Żurawina Źródło: Unsplash


Kiedy w sklepach pojawia się świeża żurawina, warto ją wykorzystać. Można z niej zrobić sos żurawinowy oraz inne przetwory, a choćby napoje. Zobacz, do czego nadają się świeże owoce żurawiny.


Świeże owoce żurawiny mają kulisty kształt i czerwoną barwę. Kuszą swoim wyglądem, ale większość osób nie wie, do czego je wykorzystać. Tymczasem można z nich łatwo przyrządzić pyszny sos żurawinowy, który dodatkowo będzie chronił przed infekcjami, nie tylko dróg moczowych.


Czy można jeść żurawinę na surowo?


W sklepach i na bazarkach można kupić świeżą żurawinę na wagę. Wiele osób zastanawia się, czy można ją jeść na surowo. Jak najbardziej żurawina jest jadalna, można ją przegryzać bez dodatków albo z powodzeniem umieścić w szklance z herbatą. Surowe owoce sprawdzą się również jako składniki sałatek czy musli. Ale uwaga – żurawina ma charakterystyczny, cierpki, gorzki i kwaśny smak, który nie wszystkim odpowiada. jeżeli za nim nie przepadasz, możesz na bazie tego owocu przygotować na pyszny sos żurawinowy.
Idź do oryginalnego materiału