Sok z winogron chroni przed infekcjami. Przepis na zdrowy napój

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sok z ciemnych winogron Źródło: Wikimedia Commons


Sok z winogron warto przygotować na zimę, bo podnosi odporność i chroni przed infekcjami. Łatwo go przygotować, a do tego jest smaczny i aromatyczny. Poznaj przepis.


Do przygotowania soku najlepsze są dojrzałe winogrona, których obfitość jest jesienią. Nadają się do tego celu doskonale nasze polskie winogrona, ale również zagraniczne odmiany owoców. Sok można przygotować zarówno z białych, jak i ciemnych winogron. Fioletowe są jednak zdrowsze. Zawierają szereg witamin: A, C, witaminy z grupy B, a także więcej żelaza niż jasne odmiany owoców. Cenione są zwłaszcza za obecność polifenoli. Należy do nich m.in. resweratrol, którego najwięcej znajdziemy w skórce i pestkach winogron. Substancja ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego sok z winogron warto pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym kiedy narażeni jesteśmy na infekcje. Można spożywać go zarówno profilaktycznie, jak i gdy choroba nas już „dopadnie”. Sok z winogron ma też szereg innych adekwatności, warto wymienić również, iż chroni organizm przed chorobami nowotworowymi, oczyszcza z toksyn i wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi.
Idź do oryginalnego materiału