Sok z buraka obniża ciśnienie przez zmianę mikrobiomu jamy ustnej

dentonet.pl 18 godzin temu
Zdjęcie: Sok z buraka obniża ciśnienie przez zmianę mikrobiomu jamy ustnej


W badaniu opublikowanym na początku lipca we „Free Radical Biology and Medicine” podano, iż hipotensyjne działanie soku z buraka bogatego w azotany u osób starszych jest związane ze specyficznymi zmianami, jakie zachodzą w składzie mikrobiomu jamy ustnej seniorów.

W badaniu naukowców z Uniwersytetu w Exeter (Wielka Brytania) uczestniczyło 39 pacjentów poniżej 30. roku życia oraz 36 osób w wieku 60–70 lat. Uczestnicy z obu grup przez dwa tygodnie regularnie pili sok z buraka o wysokiej zawartości azotanów, a przez kolejne dwa tygodnie jego placebo (pozbawione azotanów). Pomiędzy tymi okresami zastosowano dwutygodniową fazę „wypłukiwania”. Następnie zespół badawczy, wykorzystując sekwencjonowanie genów bakterii, analizował skład bakterii obecnych w jamie ustnej przed i po każdym przyjęciu soku lub placebo.

Działanie hipotensyjne tylko w przypadku seniorów

W obu grupach stwierdzono istotne zmiany w składzie mikrobiomu jamy ustnej po spożywaniu soku z buraka, jednak przebiegały one odmiennie. Po spożyciu soku z buraka u osób starszych zaobserwowano wyraźny spadek liczebności bakterii z rodzaju Prevotella oraz wzrost populacji bakterii korzystnych dla zdrowia, takich jak Neisseria. W grupie tej (60-70 lat) na początku badania występowało wyższe średnie ciśnienie tętnicze, które spadło po suplementacji sokiem z buraka, ale nie po przyjęciu placebo. Takiego skutku nie zaobserwowano w młodszej grupie badanych.

Badanie autorów z Exeter dowodzi, iż obniżenie ciśnienia krwi jest prawdopodobnie wynikiem zahamowania wzrostu szkodliwych bakterii obecnych w jamie ustnej. Zaburzenie równowagi pomiędzy korzystnymi a szkodliwymi bakteriami jamy ustnej może bowiem ograniczać przemianę azotanów w tlenek azotu (NO), który jest najważniejszy dla prawidłowej funkcji naczyń krwionośnych i regulacji ciśnienia tętniczego.

Podobny efekt dają szpinak, rukola, koper włoski, seler i jarmuż

Główna autorka pracy prof. Anni Vanhatalo z Uniwersytetu w Exeter powiedziała: – Wiemy, iż dieta bogata w azotany przynosi korzyści zdrowotne, a wraz z wiekiem u osób starszych produkcja tlenku azotu w organizmie spada. Zachęcanie osób starszych do spożywania większej ilości warzyw bogatych w azotany może przynieść istotne długoterminowe korzyści zdrowotne. Dobra wiadomość jest taka, iż jeżeli ktoś nie lubi buraków, istnieje wiele alternatyw bogatych w azotany, takich jak szpinak, rukola, koper włoski, seler czy jarmuż.

– Uzyskane przez nasz zespół wyniki pokazują, iż produkty bogate w azotany mogą modulować mikrobiom jamy ustnej w kierunku ograniczenia stanu zapalnego i obniżenia ciśnienia krwi u osób starszych. Otwiera to drogę do większych badań, w których będzie można ocenić wpływ stylu życia oraz płci biologicznej na reakcję organizmu na suplementację azotanami – dodał prof. Andrew M. Jones, współautor badania pt. „Ageing modifies the oral microbiome, nitric oxide bioavailability and vascular responses to dietary nitrate supplementation”.

Pacjent senioralny jest pacjentem specyficznym. Jest to często pacjent z niedosłuchem, do czego nie zawsze się nam przyznaje, niekiedy również z zaburzonymi funkcjami poznawczymi. Komunikacja z nim jest więc wymagająca – mówi prof. dr hab. n. med. Agnieszka Mielczarek, dziekan Wydziału Lekarsko-Stomatologicznego WUM, kierownik Zakładu Stomatologii Zachowawczej warszawskiej uczelni, konsultant krajowa w dziedzinie stomatologii zachowawczej z endodoncją, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Geriatrycznej.

Źródła: https://zm-online.de/

https://www.sciencedirect.com/

Idź do oryginalnego materiału