„W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego” – czytamy w ostrzeżeniu GIS. Jak podkreślono, spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Surowy boczek wycofany przez GIS
GIS w swoim komunikacie podał szczegółu wycofywanej partii produktu.
Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g,
Numer partii: 32471S,
Data minimalnej trwałości: 02/10/2023,
Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE.
Skąd białko soi w boczku? Producent wyjaśnia
GIS przywołał w ostrzeżeniu wyjaśnienia producenta. Zgodnie z nimi soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń. Jak informuje GIS, w ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego. „Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku” – czytamy.
Alergia na soję – jak się objawia?
Osoby z alergią na białko soi nie powinny jeść produktu wskazanego w komunikacie. Alergia na białko soi to jedna z alergii pokarmowych. U osoby uczulonej może spowodować reakcję alergiczną, a ta z kolei może objawiać się m.in. reakcjami skórnymi oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – nudnościami, wymiotami czy biegunką. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.